AFGHANISTAN. Åtminstone 25 människor, däribland sex journalister, har dödats i terrorattacker i Kabul.

Minst 25 människor, däribland sex journalister, har dödats efter att två bomber exploderat i Afghanistans huvudstad Kabul under måndagsmorgonen. Ytterligare 49 personer ska ha skadats.

Den sunniislamistiska terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet. IS har det senaste året vunnit allt mer mark i Afghanistan efter att ha tryckts tillbaka i Irak och Syrien. De har bland annat börjat utföra allt fler attacker mot civila afghaner samt den USA-allierade regeringen i Kabul. Till exempel tog terrorgruppen på sig ett dåd som dödade ett 60-tal människor vid en valregistreringslokal för en vecka sedan.

Ytterligare en attack som ingen ännu tagit på sig ägde rum under dagen mot en moské i Kandaharprovinsen. I den attacken ska 11 barn ha avlidit medan åtminstone 16 personer tillhörande den ockuperande krigsorganisationen Nato skadades.

Talibanerna har dessutom nyligen deklarerat sin årliga våroffensiv och därmed trappat upp sin militära aktivitet mot ”de amerikanska inkräktarna och deras underrättelseagenter”, vilket är en tydlig markering mot det försoningsförslag som Kabul kom tidigare i år. Talibanerna har sagt att de enda fredsförhandlingar de kommer att hålla i dagsläget kommer att vara med USA.

Källor:
Iran slams ’inhuman’ terrorist attack in Afghan capital
Afghan Taliban Launches New Spring Offensive


  • Publicerad:
    2018-04-30 20:30