UTRIKES. USA uppges nu vara redo för fredssamtal med talibanerna.

Enligt USA:s högste militära chef i Afghanistan, general John Nicholson, är USA nu redo för fredssamtal med talibanerna.

— Vår utrikesminister Mr. Pompeo har proklamerat att vi, de Förenta staterna, är redo för diskussion med talibanerna, sa Nicholson under måndagen.

Framtiden för Natos militära ockupationsstyrka kommer också att diskuteras under förhandlingarna. Talibanerna har tidigare tackat nej till fredssamtal tillsammans med den USA-installerade regimen i Kabul, men ställer sig nu liksom tidigare positiva till förhandlingar direkt med USA.

Tidigare under sommaren hölls en kort men lyckad vapenvila mellan den afghanska regimen och talibanerna, vilket bland annat ledde till uppmärksammade bilder på talibaner som omfamnades av såväl civilbefolkning som regeringssoldater.

Donald Trumps administration ska ha blivit frustrerad över att den över 17 år långa militära insatsen – som intensifierades ifjol med ett ökat antal bombattacker – inte givit önskat resultat. Den pashtun-muslimska gerillarörelsen talibanerna kontrollerar och bestrider fortfarande stora delar av Afghanistan.

Källa:
U.S. ready for direct talks with Afghan Taliban, general says


  • Publicerad:
    2018-07-17 10:45