UTRIKES. Den USA-stödda afghanska regeringen har tagit steg mot att erkänna talibanerna i syfte att få slut på det över 16 år långa inbördeskriget i landet. 

I syfte att få slut på det över 16 år långa inbördeskriget har Afghanistans USA-stödde president Ashraf Ghani nu tagit steg mot att erkänna talibanerna som en legitim politisk grupp i landet.

Bland annat föreslår Ghani omedelbar vapenvila, frigivning av fångar samt nya val där talibanerna tillåts ställa upp. I utbyte ska talibanerna erkänna den USA-stödda regeringens legitimitet samt landets lagar, där framförallt afghanska kvinnors nyvunna rättigheter är av stor vikt enligt regeringens västerländska allierade.

Talibanerna, som tvingades från makten i landet efter USA:s invasion 2001, har dock svarat med att de endast kommer att hålla eventuella fredsförhandlingar med USA.

— Eftersom det endast är USA som kan besluta om och genomföra avlägsnandet av utländska trupper från Afghanistan är direkta förhandlingar med landet viktigt i en första fas. I en andra fas kan vi tänka oss att samtala med den afghanska regeringen om inhemska frågor, säger en talesperson för talibanerna enligt Al Jazeera.

USA har, tvärtemot vad presidenten Donald Trump lovade under valkampanjen, ökat sin militära närvaro i Afghanistan på sistone. Trots intensifierade bombkampanjer kontrollerar och bestrider talibanerna fortfarande stora delar av landet.

Källor:
Afghanistan’s Ghani offers talks with Taliban ’without preconditions’
Taliban: Doha office remains vital for talks


  • Publicerad:
    2018-03-01 08:00