Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Forskare vill stoppa pedofiler med testosteronblockerare

Av Redaktionen, 2020-04-30
redaktionen@nordfront.se

LÄKEMEDEL. Prostatacancerläkemedlet Degarelix stoppar produktionen av testosteron hos män. Detta kan användas på pedofiler för att minska risken att de begår övergrepp, menar forskare i Sverige.

Under torsdagen publicerades en studie i tidskriften JAMA Psychiatry som genomförts av forskare från Karolinska Institutet och Göteborgs universitet. Forskarna har testat huruvida läkemedlet Degarelix, som använts mot prostatacancer, även kan minska sexlusten hos pedofiler och därmed risken att de begår övergrepp mot barn.

I studien deltog 52 pedofiler som slumpvis fick Degarelix som injektion var tredje månad alternativt en placebovätska. Degarelix stoppar kroppens produktion av testosteron och får nivåerna av det manliga könshormonet att minska inom bara några timmar. Varken de deltagande peodiflerna eller forskarna visste vilka som fick Degarelix och vilka som fick den verkningslösa placebon.

Redan inom två veckor uppvisade de pedoifler som fått Degarelix minskad sexuallust och minskad attraktion till barn, visar studien.

— Det är viktigt att kunna erbjuda en behandling med snabbt insättande effekt. Patienternas egna upplevelser av läkemedlet var överlag positiva, säger Christoffer Rahm, chefsöverläkare i psykiatri vid Psykiatri Södra Stockholm och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, som har lett arbetet med den nya studien.

De pedofiler som fick Degarelix beskrev att de upplevde ett ”inre lugn” och att intresset för sex och barn minskade starkt.

— Den här studien är ett viktigt steg mot evidensbaserad behandling för pedofili. Vi planerar nu att genomföra en ny studie där samma preparat ska utvärderas över längre tid och jämföras med psykoterapi, säger Christoffer Rahm i ett pressmeddelande.

Huruvida Degarelix även skulle fungerade på andra sexuellt avvikande personer såsom homosexuella framgår dock inte av studien. Men för några år sedan lanserades läkemedlet Homofin i Turkiet – efter att ha upptäckts av svenska forskare – som påstods kunde bota homosexualitet. Den växtbaserade behandlingen fick dock kritik internationellt från framförallt homosexuella läkare och forskare för att inte ha genomgått ”nödvändiga tester” innan lansering.


  • Publicerad:
    2020-04-30 12:30