USA. Konflikten mellan Donald Trump och Demokraterna fortsätter efter att de sistnämnda tackat nej till en kompromiss från presidenten.

Den delvisa nedstängningen av USA:s regering lever vidare efter att Demokraterna förkastat ett förslag från president Donald Trump. Kompromissen gick ut på att Demokraterna skulle rösta igenom Trumps budget – där nära 6 miljarder dollar till muren mot Mexiko ingår – i utbyte mot att runt en miljon övervägande unga latinamerikaner, så kallade DREAMERS, som invandrat illegalt till USA fått stanna i tre år till.

Trump sa också att det inte skulle bedrivas någon häxjakt efter de officiellt 11 miljoner illegala invandrare som för tillfället befinner sig i USA.

Nancy Pelosi, som är demokrat och representanthusets talman, sa att förslaget är ”en samling flera gånger förkastade förslag, som alla är oacceptabla och som inte representerar ett ärligt försökt att införa trygghet i människors liv”.

Trump menade att Demokraterna förkastade hans kompromiss redan innan han gick upp och talade för sin sak.

Presidenten har tidigare hotat att utlysa undantagstillstånd för att kringgå den trilskande kongressen och trots allt finansiera muren mot Mexiko, utan vilken de allra flesta politiska bedömare tror att han inte kan vinna ett möjligt kommande presidentval.

— Jag har den absoluta rätten att utlysa nationellt undantagstillstånd ifall jag vill. Min tröskel är ifall vi inte lyckas komma överens med människor som är oresonliga, sa Trump för drygt en vecka sedan med udden riktad mot Demokraterna.

Källa:
Trump says ‘no amnesty for Dreamers,’ warns Pelosi


  • Publicerad:
    2019-01-21 15:20