DALARNA. 458 nya främlingar ska placeras ut i det redan hårt drabbade landskapet Dalarna. Värst drabbas Ludvika som ensamt ska inhysa 268 av invandrarna. Andra städer som också skall bli berikade är Avesta, Rättvik och Leksand.

Migrationsverket har köpt upp platser i hela landet utan att meddela kommunernas befolkning. Det officiella antalet nya platser i landet uppgår till 17 000. Politikerna i de olika kommunerna har varit ovetandes medan Migrationsverket har smidit planer. Kommunpolitikerna känner sig överkörda. Migrationsverket hävdar att hemlighetsmakeriet beror på den strikta sekretessen som råder under upphandlingsprocessen.

Fredrik Bengtsson, Migrationsverkets presschef, har viss förståelse för politikernas reaktioner. ”Kommunerna kan behöva viss tid för förberedelse för att de skall kunna uppfylla de krav som kommer att ställas på exempelvis tillgång på skolor”, säger han.

Ludvikas kommunalråd känner sig inte alls säker under rådande omständigheter. Om en fjärdedel av de som kommer är barn så motsvarar det lika många barn som idag går på Sunnansjö skola. Det finns inte ens lokaler att frambringa som kan inhysa dubbelt så många barn som i nuläget.

Det är inte enbart i Dalarna som kommunpolitikerna känner stor oro inför framtiden. I lilla skånska Broby skall ett sjukhus byggas om och ge plats för 200 främlingar. Broby har i dagsläget enbart 2900 invånare, vilket medför att invandringen inte kommer att ske obemärkt.

Förra veckan kom 1500 asylsökande till Sverige. Ett så stort antal nya invandrare på en vecka har inte kommit sedan 1990-talet.

Källa:
Dalarna gör plats för 458 asylsökande


  • Publicerad:
    2013-08-30 22:10