UTRIKES. En rättsprocess pågår mot Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy som kan ge tio års fängelse. Sarkozy nekar till allt.

Nicolas Sarkozy och François Hollande. Foto: Wikimedia (CC0).

Den nu 65-årige före detta presidenten i Frankrike mellan åren 2007 och 2012, juden Nicolas Sarkozy, står åtalad för korruption. Bland annat hade han som president lovat hjälpa en domare att få ett prestigefullt arbete i Monaco i utbyte mot information om en utredning om otillåtna bidrag till Sarkozys presidentvalskampanj 2007.

Domaren fick inte arbetet, men erbjudandet som åklagaren styrker med avlyssnade telefonsamtal räcker för att Sarkozy ska kunna dömas för mutbrott och korruption.

Iklädd mörk kostym, svart slips och ett ljusblått munskydd anlände den 65-årige Nicolas Sarkozy till den domstol i Paris där rättsprocessen äger rum.

Detta är första gången som åklagare kommit åt en fransk före detta president och lyckats ställa honom inför skranket. Sarkozys föregångare Jacques Chirac ställdes inför rätta i sin frånvaro och dömdes till villkorlig dom för förskingring. Han var så pass sjuk att han inte själv kunde närvara vid rättegången.

Förhalningar med syndabockstaktik
En av Sarkozys medåtalade lade inför rättegången fram sjukdomskortet för att på så sätt undvika att rättegångsförhandlingar kom till stånd, vilket domaren efter förhalande från försvarssidan underkände.

Sarkozy själv har också försökt få rättegången ogiltigförklarad, med hänvisning att åklagarsidan skulle ha betett sig illegalt genom att ha avlyssnat honom på olagligt sätt.

— Jag erkänner inte någon av de skändligheter som man anklagat och förföljt mig för i sex års tid, var juden Sarkozys första ord till domaren vid rättegångsförhandlingarna.

Men expresidenten slår ifrån sig och menar att han är utsatt för en politisk förtalskampanj, initierad av höga socialistiska politiker under åren då hans efterträdare på presidentposten 2012-2017, sionisten François Hollande – uppfostrad katolskt jesuitiskt, men med konverterade judar bland äldre släktingar.

Om Sarkozy bevisas skyldig kan straffet bli upp till tio års fängelse, samt böter på upp till en miljon euro, cirka tio miljoner kronor.

Rättegången om de misstänkta mutbrotten beräknas pågå i tre veckor, men är också bara den första av flera rättsprocesser som öppnas mot Sarkozy. Han misstänks bland annat inför valet 2007 ha tagit emot stora kampanjbidrag från Libyens dåvarande ledare Muammar Khadaffi .


  • Publicerad:
    2020-12-01 10:00