INRIKES Sosseministern Laila Freivalds trendade under dagen på Twitter då Kevinmordet återigen uppmärksammades.

Under dagen har Laila Freivalds, tidigare socialdemokratisk justitieminister, trendat på Twitter. Anledningen är att Kevinmordet i Arvika år 1998 återigen uppmärksammades häromdagen i TV4:s program Nyhetsmorgon, där Leif GW Persson uttalade sig om fallet.

Under 20 år pekades två svenska bröder ut som skyldiga till pojkens död, något polisen kommit fram till efter en kritiserad utredning.

En alternativ gärningsperson var dock en 13-årig kurdisk pojke, som lämnade ett alibi som visade sig vara påhittat. Trots detta gick man inte vidare med detta spår. Denna pojke greps några månader senare efter att ha våldtagit ett litet barn i samma område där Kevin mördades.

— De skäl som man anger då är att det var valår och man ville inte förvandla det till en invandrardebatt, sade Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

I samband med detta har Justitiedepartementets agerande också uppmärksammats. År 2017 skrev Expressen om att departementet varje dag ringt spaningsledarna för att informera sig om utvecklingen i fallet – fram till valdagen, efter vilken man slutade höra av sig.

— Det är ingen idé att du undrar, för jag kommer inte att säga någonting. Jag säger ingenting, sade Freivalds då till Expressen.

Exakt i vilken grad man lagt sig i utredningen verkar vara oklart, men på sociala medier spekuleras det i huruvida regeringen aktivt försökt påverka av politiska skäl.

Freivalds avgick år 2006 efter att det avslöjats att Utrikesdepartementet – hon var utrikesminister på den tiden – tillsammans med Säkerhetspolisen med hennes vetskap sett till att få Sverigedemokraternas partiorgan SD-kuriren nedtagen från nätet.