Brist på vårdplatser leder till dödsfall
2024-10-29 19:10
KUNGÄLV. Fritidsledaren Alaa Awad förfasar sig nu över att ungdomar i Kungälv aktiverar sig och pratar om Nordiska motståndsrörelsen. ”Kommer se mer av de här aktiviteterna”.
Det är i en intervju med Kungälvsposten som Alaa Awad, projektledare på Kungälvs kommuns Trygga ungdomsmiljöer, nu medger att det är allt vanligare att ungdomar pratar om Nordiska motståndsrörelsen.
”Toppen av ett isberg”
Awad uppger, skriver Kungälsposten, att han ser ”en ökad aktivitet med klisterlappar, olika manifestationer och att NMR försöker rekrytera”. Ändå tror Awad, som i sitt arbete jobbar mot ungdomar som uppvisar ”våldsbejakande extremism”, att han inte får veta och höra allt som ungdomarna pratar om.
— Vi märker att ungdomar pratar mer om detta. Jag tror att det här bara är toppen av ett isberg. Vi kommer nog att se mer och mer av de här aktiviteterna, säger han och fortsätter.
Tidningen och projektledaren nämner i förbifarten att jihadismen finns och verkar i kommunen för att sedan återkomma till Nordiska motståndsrörelsen.
— Det är jätteallvarligt om en sådan organisation får ett ordentligt fäste här.
Christine Lysell som är verksamhetschef för skolan i Kungälv säger också att det blivit vanligare med ”extrema åsikter” bland ungdomar.
— Jag kan nog inte säga direkt att vi ser en ökad rekrytering. Däremot märker vi av svängningar i attityder, språkbruk och värderingar. Där ser vi en tendens till extrema åsikter, säger hon.
”Viktigt att de svenska ungdomarna organiserar sig och skyddar varandra”
Fredrik Vejdeland, som kandiderar för Nordiska motståndsrörelsen i Kungälv och som är orsaken till Kungälvspostens reportageserie om organisationen, kommenterar till Nordfront att han ser att allt fler ungdomar intresserar sig för organisationen.
— Ja, jag har definitivt märkt av det och förklaringen är naturligtvis att kommunen tagit in fler invandrare som grupperar sig och ger sig på svenskar i skolan. Särskilt utsatta är svenska skolungdomar i Thorildskolan – som länge haft dessa problem – och nu har problemen även kommit till Munkegärdeskolan, säger Vejdeland och fortsätter.
— Det är viktigt att de svenska ungdomarna organiserar sig och skyddar varandra när de utsätts för våld från dessa grupper.
Vejdeland berättar vidare att det finns ett antal ungdomar som är på väg in i organisationen och andra som fortfarande är för unga för att gå med. En av dem, en högstadieelev, ville gå med i Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg men bedömdes som för ung för att göra det.
— Det är kul att se att sådana jag känt eller känt till från att de var barn men aldrig pratat politik med – eftersom jag till skillnad Awad och Lysell inte försöker politisera barn – har blivit nationalsocialister eller medvetna om rasfrågan som ungdomar. De blir allt fler och de är inga socialt missanpassade personer heller, säger Vejdeland till Nordfront.
Att ungdomar närmat sig Nordiska motståndsrörelsen är inte unikt för Kungälvs kommun. När en svensk elev utsattes för en grov misshandel på en Lorensbergaskolan i Ludvika och Motståndsrörelsen begav sig till skolan, trotsade ungdomarna rektorns hot för att komma fram och prata med organisationens representanter om erfarenheter från mångkulturen. Se film HÄR.
Ungdomar som är intresserade av Nordiska motståndsrörelsen rekommenderas att lyssna på organisationens nystartade podcast Mer än ord som är mer ungdomsorienterad.