KULTUR. Den nyligen prisade gansterrapparen ”Yasin” nomineras till ännu ett pris. Hittills har somaliern nominerats till Grammispriset som ”årets textförfattare”. 

Gangsterrapparen Yasin. Skärmbild: YouTube.

Gangsterrapparen Yasin Abdullahi Mahamoud, även känd som ”Yasin Byn”, blev tidigare i år tilldelad priserna ”årets artist” och ”årets hiphop” av statliga Sveriges Radios musikgala, P3 Guld.

Hyllningarna av den gängkriminella somaliern har väckt en hel del debatt. Bland annat för att Yasin just nu sitter häktad misstänkt för stämpling till människorov. Han har dessutom haft samröre med det gängkriminella Rinkebynätverket ”Shottaz”.

Nu har han också nominerats till Grammispriserna som ”årets textförfattare” för albumen ”98.01.11” och ”More to life”.

De nominerade till årets gala annonseras under tre dagar, och idag presenterades de nominerade i sju av de 21 kategorierna.

Under de kommande två dagarna presenteras fler nominerade, och då återstår det att se om Yasin nomineras till fler priser, skriver SVT:s Kulturnyheterna.

”(…) vi anser att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för. Om vi inte kan dra den gränsen riskerar vi och andra hyllningar av konstnärligt skapande att drunkna i mer eller mindre godtyckliga rättsliga eller moraliska gränsdragningar.”, skriver Grammisledningen i en kommentar till Kulturnyheterna.


  • Publicerad:
    2021-04-13 19:30