KOMMENTAR Nu när Einar är mördad kan det eventuellt visa sig att någon av P3:s favoritgangsterrappare ligger bakom. Kvinnorna på P3 som är dödsförtjusta i dessa kriminella musiker kanske kommer att tvingas göra ett val.

Under natten möttes vi alla av beskedet att den så kallade gangsterrapparen  Nils ”Einar” Grönberg skjutits till döds i Hammarby sjöstad, endast 19 år gammal.

Einar blev i maj förra året kidnappad och förnedrad av medlemmar i det så kallade Vårbynätverket, vilka torskade ordentligt tidigare i år i ett stort fall där polisen använde sig av hackade encrochattar.

Även rapparen Haval Khalil dömdes för inblandning i kidnappningen, då han agerade som något slags lockbete för att få Einar att komma till en plats där han kunde kidnappas.

Även den grammisvinnande rapparen Yasin Mahamaoud dömdes i rättegången för förberedelse till människorov och fick 10 månaders fängelse, då han haft en liknande roll som Haval i ett tidigare, misslyckat kidnappningsförsök av Einar.

P3 står bakom sina förortspojkar

Sveriges Radio P3, som domineras av vänstervridna kulturkvinnor, har konsekvent försvarat diverse gangsterrappare och spelat dem för fullt i radio trots kritik. Detta har man gjort helt ogenerat även om många av artisterna uppenbarligen är involverade i organiserad brottslighet och har gjort sig skyldiga till allvarlig brottslighet, inklusive grova våldsbrott.

Fenomenet som sådant är importerat från USA, där ett vänsterliberalt försvar av en musikgenre som både i teorin och praktiken glorifierar knark, våld och dekadens har existerat nästan lika länge som gangsterrappen själv.

P3 gav bland annat priset ”årets artist” till Yasin och när Haval gästade P3:s ”Min gata” förra året genomfördes en uppseendeväckande okritisk intervju av en helt förtrollad Erika Nielsen, som gett upphov till flera memer.

Skärmbild: Youtube.

När Haval senare satt häktad misstänkt för Einar-kidnappningen kom han att planera att hota och kidnappa P3-bossar för att få ännu mer speltid i kanalen, vilket avslöjades när Kriminalvården stoppade brev som rapparen skickade till kamrater utanför.

"Jag vill att ni catchar nån från P3 eller ring o hota dom", skriver Haval från häktet till en kamrat på utsidan. Foto: Polisen.

Och när domen mot Haval och Yasin föll och det även blev känt vilka planer Haval hade för P3 fortsatte kanalen likväl att försvara artisterna och framhärda i att de absolut ska spela deras musik även fortsättningsvis.

— För oss är det viktigt med den konstnärliga friheten. Det kan låta högtravande, men det handlar om två olika saker: verket som skildrar en verklighet och verkligheten i sig, kommenterade P3:s musikchef Karin Larsson beslutet, tydligt obekymrad om att Haval uppenbarligen är kapabel till att gå från ord till handling när det gäller kidnappning.

Hur ska P3 göra nu?

Rapparen Einar har kanske inte hyllats lika mycket av P3 som exempelvis Yasin eller Haval. Kanske för att han är svensk och kanske för att han inte har haft en lika ”hård uppväxt”, som verkar vara något av en grundsten i processen som får P3-kvinnors hjärtan att smälta.

Men samtidigt har han länge varit ansedd som en av Sveriges skickligaste rappare, som så många andra vita rappare lyckades han göra det bättre än många av sina icke-vita kollegor.

Enligt rykten är Einars död på något sätt kopplad till kidnappningen förra året. En underliggande konflikt verkar ligga i luften mellan honom och Haval, vilket antytts på sociala medier och på forum som Flashback.

En av många postningar på sociala medier som antyder att Einars död är kopplad till en konflikt med Haval, som just nu avtjänar ett fängelsestraff för att ha deltagit i en kidnappning av Einar. Skärmbild: Facebook.

Om detta nu leder till att så kallade gangsterrappare mördar varandra, att en av P3:s gullegossar skjuter en annan, kommer man kunna fortsätta att spela samtliga artister? Eller kommer vi hamna i en situation där statlig radio tar ställning i förortskonflikter?

Om någon rappare hade skjutit exempelvis Haval, vad hade Erika Nielsen tyckt om att kanalen fortsatte spela dennes musik, med tanke på hur betagen hon tycks ha blivit av att bara dricka kaffe med Haval i Skarpnäck?

Kan P3 göra snyftreportage om Einar och hylla honom om det skulle visa sig att någon annan älskad gangsterrappare är involverad i mordet på honom?

Mordet på Einar visar än en gång hur bisarr kopplingen mellan gangsterrap och kriminella invandrare å ena sidan och det statligt certifierade kulturetablissemanget å andra sidan är.

Samtidigt tror jag inte att jag är ensam om att skratta gott inombords när jag tänker på kombinationen av P3-kvinnor och gangsterkrig. Detta är helt klart något att fortsätta följa, då det absurda konungariket Sverige inte bara bjuder på elände utan även en hel del underhållning.