INRIKES. ”Konstnärlig frihet är viktigt” förklarar P3 beslutet att fortsätta spela Yasin och Haval, trots den senares kidnappningsplaner mot kanalens chefer.

De dömda rapparna Haval och Yasin fortsätter att spelas på P3. Foton: Polisen och skärmbild Youtube.

I det stora fallet mot det så kallade Vårbynätverket fanns bland de 26 dömda även kändisar. Förutom den tidigare fotbollstalangen Ilija Jurkovic, som spelade i både AIK och pojklandslaget, dömdes även rapparna Yasin Mahamaoud och Haval Khalil till fängelsestraff för planering respektive genomförande av en brutal kidnappning av rap-kollegan Nils ”Einar” Grönberg.

Det så kallade Vårbynätverket ska först ha använt sig av Yasin för att locka Einar till en studio i tron om att man skulle spela in musik tillsammans i slutet av mars förra året. På grund av framförallt paranoia blev det dock aldrig någon kidnappning den gången. Istället fick Haval ett par veckor senare lura med sig Einar i en liknande plan, varpå man tvingade honom till förnedrande fotografering.

Bilderna på en misshandlad Einar iklädd kvinnokläder och peruk skulle spridas på sociala medier om han inte samarbetade och han kom att överlämna Rolexklockor, guldkedjor och vapen till kidnapparna för att bli frisläppt. De förnedrande bilderna kom dock att spridas ändå, då Einar efter att ha släppts fri vägrade att överlämna tre miljoner kronor när gänget fortsatte sin utpressning.

Förutom att Yasin fick en grammis som årets hiphop medan han satt häktad, misstänkt för brottet han nu dömts för, samtidigt som Haval nominerades som årets nykomling, utsåg Sveriges Radio P3 också Yasin till ”årets artist” på P3 Guld-galan.

Trots kritik har P3 fortsatt att spela både Yasin och Haval frekvent och bland annat försvarat sig med att man måste ”skilja på verk och artist” och att rapparna ännu inte dömts.

”Jag vill att ni catchar nån från P3”
Men när domen fallit meddelar P3 att man fortsätter att spela Yasin och Haval, trots att det under polisutredningen framkommit att Haval planerade att kidnappa eller på annat sätt hota eller utpressa P3-chefer för att bli spelad mer i kanalen.

I ett brev som stoppades från häktet skrev Haval till en kamrat:

Jag vill att ni catchar [kidnappar, reds. anm] nån från P3 eller ring o hota dom säg Havals musik ska spelas minst en gång varje 3 timmar min manager kan inte sånt här. Ibland måste man tvinga dom. Skicka en bild på en tabbe [pistol, reds. anm.] och nån av deras adress färdigt.

Utdrag ur ett av de brev som stoppades från Haval när han satt i häktet. Foto: Polisen. Klicka för förstoring.

Men detta tycks alltså inte bekymra P3, trots att Haval bevisligen är kapabel att genomföra kidnappningar.

— För oss är det viktigt med den konstnärliga friheten. Det kan låta högtravande, men det handlar om två olika saker: verket som skildrar en verklighet och verkligheten i sig, kommenterar P3:s musikchef Karin Larsson beslutet.

 


  • Publicerad:
    2021-07-19 20:03