Ny kulturminister ville utreda gangsterrap – tvingas pudla
KULTUR • ”Leder det till brott så måste vi göra något åt det”, sa Jeanette Gustafsdotter om gangsterrap när hon nyligen tillträtt som kulturminister i Magdalena Anderssons S-regering. Strax efter tvingades hon backa från sitt uttalande och nu uttrycker Gustafsdotter ”djup ånger” för sitt uttalande.
Det var i november som den tidigare journalisten Jeanette Gustafsdotter utsågs till ny kulturminister i Magdalena Anderssons nya sosseregering. Ministerposten blev vakant i samband med att Miljöpartiet, som hade posten i Stefan Löfvens regering, meddelade att de inte längre vill sitta i regeringen.
Gustafsdotter inledde sin karriär under en pressträff med att slå ett slag för yttrandefriheten samt en fri och politiskt obunden kultur.
— Det är ett oerhört viktigt uppdrag som jag har fått. Kultur ska vara för alla, oavsett var i landet du bor och fri från politisk inblandning, sa den nya kulturministern i samband med att hon tillträdde.
Men bara några dagar senare kom ett utspel om så kallad gangsterrap och musikstilens eventuella koppling till kriminalitet.
— Det är väldigt viktigt att titta på det och se vad det leder till. Det är som statsministern säger, vi ska vända på varje sten för att komma åt problemen i samhället. Vilket är skönt att höra.
Kulturministern fick skarp kritik för uttalandet och kom strax efter att delvis backa från det.
— Jag menar att vi ska titta på det. Jag kan ha använt ordet utreda men man ska komma ihåg att det är min andra dag på jobbet och för mig betyder det ordet att vi ska titta på det. Aldrig att vi ska tillsätta någon utredning. Det finns inte, sa hon då till SVT.
Kultureliten har dock fortsatt att attackera henne, då man i det här fallet anser att det är viktigt med ”en armlängds avstånd” mellan politiken och kulturen. I en ny intervju med DN uttrycker Gustafsdotter stark ånger för sitt uttalande.
— Jag måste vara mer noggrann. Jag blev väldigt arg på mig själv för att jag uttryckte mig så klumpigt. Principen om armlängds avstånd till kulturen är för mig det viktigaste, säger Jeanette Gustafsdotter till Bonniertidningen.
Inte ensam bland politikerna
Trots att kopplingen mellan dagens så kallade gangsterrap och gängkriminalitet är rätt allmänt accepterad bland många, speciellt efter mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg, tycks detta alltså vara en känslig fråga bland eliten.
Kulturministern är dock inte ensam bland politikerna att vilja ”titta på” vilken betydelse den så kallade gangsterrappen har för de kriminella gängen.
Strax efter Einár-mordet gick Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Tobias Andersson ut i GP och krävde att BRÅ studerar vad musikstilen betyder för de kriminella gängen när det kommer till rekrytering och inkomster.
— Det finns uppenbarligen en växelverkan mellan gangsterrappen och gangstermiljöer, sa Andersson till GP.
— Det behövs ett större kunskapsunderlag. Vi förstår ju att så fort man ska in och pilla i kultursfären så är det minerad mark, så för att kunna fatta kloka beslut, om politiska beslut krävs, så behövs det mer kunskap.
Saga Sievert från Ungsvenskarna i Skåne går ännu längre och förespråkade i en artikel i tidningen Bulletin ett totalförbud av gangsterrap. I debattartikeln drar hon paralleller till hur det nationalsocialistiska Tyskland hanterade så kallad ”entartete Kunst”.