INRIKES Sveriges Radio kommer fortsätta sända gansterrapp som handlar om narkotikabrott och andra delar av det kriminella livet. Lyssnarna behöver höra detta, menar musikchefen.

Sveriges radio kommer fortsätta spela gangsterrapp i radion, trots den senaste tidens utveckling där flera artister visat sig vara grovt kriminella.

Så sent som i torsdags mördades en av få svenska gansterrappare, 19-årige Nils ”Einár” Grönberg, i Hammarby Sjöstad. En annan gangsterrappare, afrikanen Yasin Mahamoud, har även dömts för att ha planerat en kidnappning av Grönberg.

Även Abdulle Salah, känd som Dree Low, har nu åtalats för ett rån mot en butik i Kista. Där stals enligt åtalet produkter värda 5 000 kronor, vilket sedan ska ha följts upp av ett mordhot.

I somras dömdes flera kriminella invandrare för vapenbrott efter att ha viftat med automatvapen i en musikvideo, varav ett kunde kopplas till dödsskjutningen av 12-åriga Adriana Ostrowska.

I programmet Nordegren och Epstein i P1 försvaras Sveriges radios val av musik:

— Men sen har vi också ett annat uppdrag och det är att spela musik. Och där fortsätter vi att spela musik som vi tycker är relevant och bra för vår publik, säger Sveriges radios musikchef Anna-Karin Larsson under samtalet.

Musiken är bara ”skildringar” och är i sig själv ingenting brottsligt, menar musikchefen.

— Hiphop är en sak. Gatuvåld är en annan sak. Det är skildringar av händelser som uppenbarligen händer på riktigt. Men det är skildringar.

Att spelningen av musiken gör kriminella personer kända samt ger dem inkomster i form av STIM-pengar är uppenbarligen inget problem.

Däremot ska medlemmar i P3 Guld-juryn inte delta i rapporteringen kring ämnet:

— Sitter man i juryn för en av P3 Gulds genrer, då ska man inte jobba med vare sig P3 Nyheter eller med någon annan form av musikjournalistik.

År 2021 delades priset för Årets artist och Årets hiphop/r’n’b ut till Yasin Mahamoud, som då satt häktad för den planerade kidnappningen av Nils Grönberg.