INRIKES Morgan Johanssons AFA-sympatiserande flickvän Annika Strandhäll blir ny miljöminister och den så kallat transexuelle Lina Axelsson Kihlblom blir ny skolminister. Under dagen presenterade Magdalena Andersson sin nya regering.

Efter en del tumult kunde den tidigare finansminister Magdalena Andersson (S) väljas till Sveriges första kvinnliga statsminister under måndagen.

Under tisdagen har Andersson presenterat sin nya regering, som bland annat innehåller könsbytare och AFA-sympatisörer. Eftersom Miljöpartiet tidigare lämnade regeringen i vredesmod över att en majoritet i riksdagen ställde sig bakom andra partiers budget är samtliga statsråd socialdemokrater.

Det kanske minst överraskande i den nya regeringen är att den kontroversielle Morgan Johansson (S) sitter kvar som justitieminister. Han lämnar dock över uppdraget som migrationsminister till Anders Ygeman, som också blir idrottsminister.

Istället axlar sionisten Johansson rollen som inrikesminister, vilket troligtvis innebär att hans inflytande ökar ytterligare.

AFA-flickvännen gör comeback

Hans inflytande ökar även genom att hans flickvän Annika Strandhäll gör comeback som klimat- och miljöminister då Miljöpartiet inte ville ha några ministerposter denna gång.

Strandhäll är mest känd för att ha inlett en relation med Morgan Johansson efter att hennes sambo tagit livet av sig. Enligt uppgifter från andra sossar inleddes romansen efter att de två S-topparna hade ”varit vänner en längre tid”.

Den nya miljöministern har också öppet uttryckt sympati för AFA och specifikt Loan Sundman, en äldre kvinna med starka kopplingar till den antifascistiska gruppen som på Twitter beskriver sig som en ”lyckligt ogift manslukerska”.

Sveriges första trans-minister

Med Sveriges första kvinnliga regeringschef kommer även Sveriges första transsexuella minister. Den tidigare rektorn och läraren Lina Axelsson Kihlblom har nämligen utsetts till ny skolminister.

Axeksson Kihlblom är biologiskt man, har genomgått ”könskorrigerande behandling” och utger sig nu för att vara kvinna. Han har bland annat skrivit boken ”Kommer du tycka om mig nu? ” som handlar om hans könsbyte

Värt att notera kan vara att Sveriges nya skolminister inte bara är könsbytare utan även dyslektiker, enligt Wikipedia.

Ny kulturminister vill ha "opolitisk kultur"

Då den tidigare kulturministern Amanda Lind, även känd som ”rastafariministern”, är miljöpartist kommer hon inte att fortsätta på posten. Istället har Andersson utsett en journalist vid namn Jeanette Gustafsdotter till posten.

Under dagens pressträff säger sig Gustafsdotter vilja värna yttrandefriheten, fri media och ”opolitisk” kultur för alla.

— Det är ett oerhört viktigt uppdrag som jag har fått. Kultur ska vara för alla, oavsett var i landet du bor och fri från politisk inblandning, säger den nya kulturministern.

Det återstår dock att se vad detta innebär i kontexten av en socialdemokratisk regering.

Sexualbrottsanklagad sosse får ministerpost

I övrigt bjuder den nya regeringen inte på några större överraskningar. Vissa av de tyngre posterna förblir oförändrade såsom att Ann Linde fortsätter som utrikesminister och att Peter Hultqvist av oklara anledningar får fortsatt förtroende som försvarsminister.

Även Tomas Eneroth får fortsatt förtroende som infrastrukturminister, trots att han anklagats för att ha ”tafsat” på en kvinnlig kollega och att en åklagare inlett en förundersökning mot honom.

— Han är tydlig med att det var oavsiktligt, säger statsminister Magdalena Andersson på frågan om det är lämpligt att tillsätta en minister som utreds för sexualbrott.

Mikael Damberg får också ta över Magdalena Anderssons tidigare roll som finansminister.

Regeringen lovar också ökade anslag till antivita organisationer och att man kommer att gå hårdare fram med vaccinet. Kommuner och myndigheter ska lära sig av varandra vilka metoder som fungerar när det gäller att förmå människor att ta vaccinet, meddelar Anderssons regering.