POLITIK Anonyma kvinnor i Socialdemokraterna skriver i ett brev att de inte accepterar Eneroth som minister efter brottsanklagelser.

Igår presenterade Magdalena Andersson sin socialdemokratiska regering. En av de mest kontroversiella ministrarna inom partiet är Tomas Eneroth, som utsågs till infrastrukturminister.

Eneroth anklagas samtidigt för att ha tafsat på en socialdemokratisk kvinna under partiets kongress i år. När Magdalena Andersson frågas om anklagelserna säger hon:

— Det finns ingen tvekan om vad som hänt. Han säger att det var oavsiktligt och jag har ingen anledning att inte tro på det.

Uttalandet anklagas i sin tur av Sverigedemokraterna för att gå rättsprocessen i förväg, vilket föranlett att man KU-anmält Andersson.

Idag publicerar också ett gäng sossekvinnor från olika valdistrikt ett brev med titeln ”Vi tolererar inte Eneroth”.

— Det finns utbrett missnöje. Dels att det varit tyst internt och att man utnämner honom till minister innan man vet vad utredningen säger. Det betyder att man inte tar detta på allvar. Jag tänker på hon som blivit utsatt, och hur hon måste må av det här, säger en anonym S-kvinna till SVT.

I brevet anklagar man partitoppen för att mörka och relativisera brottsanklagelserna mot Eneroth. Samtidigt berättar S-kvinnorna att de är rädda att få repressalier om det framkommer vilka de är.