INRIKES Magdalena Andersson har knappt hunnit tillträda som statsminister och har redan anmälts till konstitutionsutskottet. Det är SD som anmäler henne för uttalanden om den sexualbrottsanmälde Thomas Eneroth.

Det var tidigare under dagen som Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade sin nya regering. Förutom att Morgan Johansson befordrades och en transa sattes att bossa över Sveriges skolor så fick även den sexualbrottsanklagade Tomas Eneroth nytt förtroende som infrastrukturminister.

Att det pågår en förundersökning mot Eneroth tycks dock inte bekymra statsministern, som menar att ”tafsandet” var helt ”oavsiktligt”.

— Det finns ingen tvekan om vad som hänt. Han säger att det var oavsiktligt och jag har ingen anledning att inte tro på det, förklarade hon.

Men detta ogillades skarpt av Sverigedemokraterna, som menar att en statsminister inte får föregå rättsväsendet vad gäller skuldfrågan. Man har därför KU-anmält Magdalena Andersson, rapporterar TT.

”Om Magdalena Andersson föregriper Särskilda åklagarkammarens förundersökning och därmed äventyrar den svenska rättstillämpningens självständighet är det att betrakta som både anmärkningsvärt och otillbörligt”, skriver SD:s gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, i ett pressmeddelande.

Det Vinge syftar på är att det i grundlagen står att ”ingen myndighet, inte heller riksdagen eller en kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpningen av lag”.