INRIKES Strax innan jul utlöstes ett inbrottslarm i statsministerns villa i Nacka. Städerskan som hittades i bostaden visades vara en illegal invandrare.

Eftermiddagen den 21 december skulle en städfirma besöka statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka. Andersson var inte hemma, utan höll en pressträff om coronarestriktioner i riksdagen.

Under tiden råkade städarna utlösa ett inbrottslarm i bostaden, och polisen var snart på plats.

När personerna kontrollerades visade det sig att en av städerskorna var en illegal invandrare, som både hade ett avvisningsbeslut och var efterlyst av polisen. Hon hade alltså inte rätt att stanna i landet, men lyckades på något vis ta sig in i statsministerns bostad.

Kvinnan är i 25-års åldern och kommer från Nicaragua. I polisförhör har hon uppgett att hon jobbar utan tillstånd, och att hon därför har velat hålla sig undan myndigheter.

Statsministern vill inte kommentera fallet.

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo, säger att det inte är deras ansvar vem som arbetar i statsministerns bostad.

— Vårt ansvar för centrala statsledningen är att bedöma hotbild mot våra skyddspersoner och att sätta in skyddsåtgärder utifrån det. När det gäller personer som ska utföra arbete hos en skyddsperson är det inte vårt uppdrag att kontrollera de personerna, säger hon till Aftonbladet.