CORONARESTRIKTIONER Regeringen presenterade nya coronarestriktioner inför jul. Gymmen får vara kvar.

Tidigare idag höll regeringen och Folkhälsomyndigheten presskonferens om nya coronarestriktioner inför jul. Deltog gjorde statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg, socialminister Lena Hallengren och FHM:s generaldirektör Karin Tegmark-Wisell.

De nya restriktionerna är följande:

• Undvik trängsel i alla miljöer.

• Hemarbete rekommenderas för alla som kan.

• Krav på 10 kvadratmeter per person för mässor, handelsplatser samt platser för kultur- och fritidsverksamheter.

• Avrådan från cuper och läger inomhus, som inte innebär yrkesmässig utövning. Ordinarie aktiviteter med bland annat träningar och matcher kan genomföras som vanligt.

• För vuxenutbildningar rekommenderas smittskyddsåtgärder för att minska trängsel och stora samlingar. Universitet och högskolor kan införa distansundervisning om det krävs för att glesa ut i lokalerna - men undervisning på plats är huvudregeln.

• Endast sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.

• Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster, oavsett om de har vaccinationsbevis eller inte.

• Utan vaccinationsbevis krävs avstånd mellan sällskapen, med max personer per sällskap och ett maxantal på 500 gäster eller deltagare.

• För tillställningar med fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och max 8 personer per sällskap.

Gymmen får vara kvar

Inför presskonferensen varnades det för att ett omfattande paket med restriktioner skulle införas. Under den senaste presskonferensen tog man bland annat höjd för att införa vaccinpass för tillträde till gym och restauranger.

Idag presenterades dock inga utökningar av vaccinpassen.

Ministrarna och generaldirektören upprepade dock otaliga gånger ”vikten av att vaccinera sig”.

— Nu behöver vaccinerna komma ut från regionernas lager och in i armarna på folket, säger statsministern.

Senare använder hon sig även av grupptryck, och uppmanar ovaccinerade att följa strömmen.

— Gör som så många andra svenskar redan har gjort, ta vaccinet, säger Andersson.

Nya direktiv om kramar

Under den senaste presskonferensen uppmanade Andersson alla att ”ta en krampaus” med folk som man inte var ”100 procent säker” på hade tagit vaccinet.

Idag kom inga formella direktiv, men på fråga från Lilla Aktuellt om hur barn ska bete sig i jul svarade Andersson:

— Att krama mamma, pappa, syskon och kompisar går jättebra.

Risken att bli svårt sjuk: 1 på 10 000

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik är risken att bli svårt sjuk 9 på 100 000 invånare för de som är ovaccinerade och under 39 år. Alltså mindre än 1 på 10 000.

Skärmbild: SvtPlay

Nordfronts chefredaktör, Martin Saxlind kommenterar de nya restriktionerna på Telegram:

Hysterin börjar bli tröttsam. De flesta i Sverige har ju redan tagit vaccinet och covid-19 är inget stort problem oavsett om man tagit vaccinet eller inte. Sjukvården i landet med världens högsta skatter borde dessutom kunna hantera en så här mild "kris" utan problem.

Tur att regeringen inte vågade jävlas med gymmen i alla fall. De nya restriktionerna verkar mest drabba restauranger och krogar som bara får ha sittande sällskap som måste hålla avstånd till varandra osv. Ovaccinerade får inte heller samlas i demonstrationer på över 500 pers, vilket är politiskt bekvämt för regeringen nu när det börjat mobiliseras till större protester mot det här tramset.