CORONA Slopat karensavdrag, munskydd i kollektivtrafiken och arbete hemifrån är några av de nya restriktioner som nu införs av regeringen. Dessutom överväger man covidpass på restauranger och gym.

Under tisdagen höll regeringen och Folkhälsomyndigheten pressträff där man meddelade nya covid-restriktioner som kommer att införas med start den 8 december.

Trots att man alltså skärper restriktionerna är man noga med att påpeka att situationen är bättre än förra vintern, något man menar beror på den vaccinationskampanj som just nu pågår.

De restrektioner som börjar gälla imorgon är följande:

  • Arbetsgivare ska möjliggöra att anställda kan jobba hemifrån.
  • Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar.
  • Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer.
  • Serveringställen ska undvika trängsel.
  • Munskydd ska användas i kollektivtrafiken.

Dessutom förlänger och återinför man diverse så kallade ersättningsåtgärder:

  • Slopat läkarintyg för smittbärarpenning.
  • Riskgruppsersättning och viss tillfällig föräldrapenning för vissa nyligen allvarligt sjuka barn.
  • Tillfällig föräldrapenning vid bland annat skolstängning.
  • Ersättning för slopat karensavdrag för anställda samt motsvarande ersättning till egenföretagare för att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom.

Under pressträffen meddelade man även att man kommer att utreda möjligheten att utöka kravet på de nyligen införda covidpassen till restauranger och gym. Detta vill man införa ifall smittspridningen ökar ytterligare.

— Regeringen kommer i morgon (onsdag) att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter, som restauranger och gym, sa socialminister Lena Hallengren (S) under pressträffen.

Vid flera tillfällen uppmanade man alla som ännu inte vaccinerat sig att göra detta. Statsminister Magdalena Andersson uppmanade samtidigt de som har vaccinerat sig att hålla sig undan ovaccinerade personer.

— Till exempel, ta en ”krampaus” från de människor som du inte är absolut säker har vaccinerat sig, säger Andersson.

Magdalena Andersson fick även frågor rörande den nya civilministern Ida Karkiainen och den bild på henne där hon som 15-åring ”heilar” som spreds under gårdagen.

Men statsministern försvarade Ida Karkiainen och menar att hon har fortsatt förtroende för ministern. På fråga hur Karkiainen förklarat bilden svarar statsministern:

— Det är samma förklaringar hon gett utåt. Hon säger att hon var 15 år och inte har värderingar som återspeglar detta.