”Arbetarledarens” reservbostad kostade 59 miljoner – har stått tom sedan december
VÅRA SKATTEPENGAR • Efter nästan ett år av spekulationer framgår det nu att drömslottet köptes in som en ersättningsbostad åt statsministern när Sagerska Palatset renoveras – enligt nuvarande planering 2024.
När Statens fastighetsverk i oktober 2021 köpte exklusiva Villa Loviseberg i Solna norr om Stockholm till priset 59 miljoner kronor, cirkulerade envisa rykten om att syftet med affären var att frambringa ett enskilt boende för prins Daniel. Nu visar tidningen Kvartal att köparens avsikt var en helt annan.
— Det var ingen hemlighet att det var för statsministern som Villa Loviseberg var tänkt, uppger en källa väl insatt i affären till tidningen.
Köpesumman vikt för renovering av Lejonet
Villa Loviseberg, ett över 120 år gammalt veritabelt drömslott, är belägen i Ulriksdals slottspark. Den höga prislappen tvingade köparen Fastighetsverket att be regeringen bevilja affären. Pengarna togs intressant nog från Fastighetsverkets låneram för renovering av kvarteret Lejonet i centrala Stockholm – som inhyser såväl UD som statsministern (Byggnaden Sagerska Palatset är statsministerns – för närvarande Socialdemokratiska arbetarepartiets ledare Magdalena Anderssons – tjänstebostad.)
Fastighetsverket har konsekvent vägrat kommentera för vems räkning man köpt in Villa Loviseberg, men redan i vintras hintade en rad initierade personer att lyxvillan i själva verket är ämnad för statsministern den dag hon måste evakueras från Sagerska palatset med anledning av en omfattande renovering. Nu tycks Peter Wallin, direktör vid Statens Fastighetsverk, bekräfta dessa uppgifter:
— Vi köpte Villa Loviseberg för att ha beredskap för en evakueringskedja i samband med renoveringen av kvarteret Lejonet, där Sagerska ligger. Vi måste ligga i framkant, man kan inte skaffa en ersättningsbostad när det är dags för flytt, säger han till Kvartal.
Tillfrågad om den inköpta villan är tänkt att tjäna som statsministerns tjänstebostad, svarar Wallin dock att han ”varken kan bekräfta eller dementera” och hänvisar till att Regeringskansliet inte offentliggjort något beslut angående statsministerns boende under renoveringen.
Uppskjuten ombyggnad
Starten för Kvarteret Lejonets ombyggnad är för närvarande schemalagd till våren 2024, efter att ha skjutits upp i omgångar – först med hänvisning till pandemin, sedan med anledning av UD:s begäran att området inte ska befinna sig i byggkaos under Sveriges EU-ordförandeskap våren 2023. Villa Loviseberg har hittills varit oanvänd sedan Fastighetsverket fick tillträde i december förra året. Ifall byggstarten försenas ytterligare kan, betonar Peter Wallin, Fastighetsverket nödgas finna en annan användning för byggnaden än den nu tilltänkta – något som, påminner Kvartals skribent, gäller även i det fall den kommande statsministern inte är nöjd med bostaden.
— Det ligger inte i svenska statens intresse att avstå hyresintäkter, sammanfattar Peter Wallin.