POLITIK Efter dagens budgetomröstning meddelar Miljöpartiet att man lämnar regeringen. Även Magdalena Andersson avgår.

Efter att de borgerliga partiernas budget röstades igenom i riksdagens budgetomröstning väljer Miljöpartiet att lämna regeringen.

Partiets språkrör, Per Bolund meddelade tidigt att man övervägde att lämna regeringen, då Sverigedemokraterna var en av initiativtagarna till budgeten.

—  Nu har regeringen röstat fram en budget som har förhandlats fram av ett högerextremt parti. Och det är något som vi djupt beklagar. Vi är både överraskade och upprörda över att Centerpartiets agerande, sa Bolund under en presskonferens.

Språkröret Märta Stenevi säger att partiets roll i politiken inte är att ge stöd åt en ”SD-budget”.

— Trots att vi har svarat upp mot C:s krav så har de valt att i sista stund släppa fram en SD-budget som gör skillnad på folk och folk och som slaktar klimatarbetet, fyller hon i under presskonferensen.

Magdalena Andersson avgår direkt

På ännu en presskonferens berättar den nyinvalda statsministern Magdalena Andersson (S) att hon har begärt entledigande.

— Enligt praxis så bör koalitionsregering avgå om ett parti väljer att lämna regeringen. Trots att det parlamentariska läget är oförändrat behövs det prövas på nytt, säger hon.

Andersson har nu samtalat med talmannen Andreas Norlén, och meddelat att hon har för avsikt att söka stöd för en socialdemokratisk enpartiregering.

— För mig handlar det om respekt, jag vill inte leda en regering där det kan finnas grund att ifrågasätta dess legitimitet, säger hon.

Nya talmansrundor

Talmannen har godkänt Anderssons ansökan om entledigande. Sveriges första kvinnliga statsminister fick bara sitta på posten i 7 timmar.

Nu ska talmannen ta kontakt med alla partiledare för att reda ut situationen och inleda nya talmansrundor. Både Miljöpartiet och Centerpartiet säger att man skulle rösta på Magdalena Andersson igen.

Nordfront följer utvecklingen.