TV-SPEL Det historiska ”husdjuret” till en ledare i feudala japan var en afrikan som fick namnet Yasuke. Då en populär spelserie gör ett efterlängtat spel i Japan så blir den upplyfta slaven mittiallt en samuraj och huvudperson.

Spelstudion Ubisoft har nyligen släppt en video som utannonserar ett kommande Assassins Creed-spel som har underrubriken ”Shadows”. Fans av den väldigt populära serien har fått utforska bland annat Venedig, London, Jerusalem och Damaskus. Ett av spelen, Valhalla, har också haft vikingatema.

Länge har det efterfrågats ett spel som utspelar sig i Japan och nu har Ubisoft slutligen bestämt sig för att gå sina fans till mötes. I trailern kan man dock se att precis som så många vita karaktärer har bytts ut, så ska även japanerna få sig en släng av sleven. Huvudkaraktären verkar nämligen vara en afrikan med rastaflätor.

Den andra spelbara personen är Naoe, denna gång en faktisk japansk (kanske) kvinna som påminner lite om en transvestit med sin breda haka och allmänt fula utseende.

Försvar: Det fanns EN svart person i Japan

När det riktas kritik mot valet av negersamurajen har försvaret ofta varit att det faktiskt fanns en afrikan i Japan vid den tidpunkten, han hade till och med samma namn: Yasuke. En sådan tjänstgjorde under tre års tid faktiskt under Oda Nobunaga som var daimyo i Japan under sent 1500-tal. Den historiska Yasuke var dock inte en samuraj utan en ”koshō”, vilket kan översättas till ungefär tjänare. Med andra ord hade hans titel som vasall eller tjänare lika gärna kunnat betyda att han som Nobunagas butler. En som kommenterar påstår till och med att Yasuke fungerade som daimyons ”glorifierade husdjur”.

Ubisoft resonerade kring valet av afrikanen att han ”erbjuder ett unikt perspektiv, spelarna kan upptäcka japan tillsammans med honom”. I en genomgång av Youtubern Black Pigeon Speaks får man en mer detaljerad genomgång av det hela.