GÖTEBORG. 90 miljoner kronor ska satsas på ”EU-migranter” under en femårsperiod. Göteborg har valts som experimentstad för projektet.

I dagarna framkom att Sverige kommer att ingå i ett EU-program för att integrera zigenska tiggare från Bulgarien och Rumänien. 90 miljoner ska satsas under en femårsperiod för att få EU-migranterna att stanna kvar i Sverige. EU-programmet FEAD står för 78 miljoner kronor och svenska staten för 12 miljoner.

Projektet ska inledas den 26 mars och som lanseringsstad för experimentet har Göteborg stad nu valts.

Nardin Crisbi, nationell samordnare på svenska ESF-rådet, välkomnar beslutet att ta in nya invandrare till Göteborg.

– Göteborg har sett människan i tiggerisituationen och sedan aktiverat sig, säger Nardin Crisbi till GT.

Det var i Göteborg som zigenska tiggare nyligen gjorde kaos med tillställning för hemlösa genom att stjäla kläder som skulle gå till hemlösa och kalla hjälparbetare för horor och rasister. Flera hjälparbetare reagerade på EU-migranterna och en av dem uttalade sig om dessa på Facebook i ett inlägg som delades över 10 000 gånger innan det togs bort.

Nardin Crisbi menar dock att Göteborg vill ha EU-migranterna till staden.

– Vi tycker att Göteborg är en stad som har gått i bräschen i den här frågan. Vi har fått bilden att det finns en samverkan mellan kommun, civilsamhället och samhällets olika organisationer i Göteborg, säger Nardin Crisbi.

Minst 700 individer ska delta i programmet som pågår fram till år 2020. Enligt GT är det viktigare att hjälpa zigenska än svenska hemlösa. De människor som projektet riktar sig mot ”främst romer från Rumänien och Bulgarien, som i dagsläget tigger och lever på gatorna”, skriver tidningen.

Källa:
Göteborg väljs ut för ett nytt migrantprojekt


  • Publicerad:
    2015-03-25 10:45