INRIKES. Efter otaliga larm om våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler och tillställningar runt om i landet vill nu Gothia Cups arrangörer förhindra sexualbrott. Detta genom att inleda en informationskampanj.

Nästa vecka startar årets upplaga av fotbollsturneringen Gothia Cup i Göteborg. Turneringen förväntas i år att dra till sig ett stort antal lag, innehållandes omkring 40 000 spelare och ledare tillsammans med ytterligare ett antal tusen medresenärer.

Arrangören har nu därför inlett en informationskampanj för att motverka sexualbrott. Detta efter otaliga larm om våldtäkter och andra sexuella övergrepp på festivaler runt om i landet under flera års tid. Det förekom även sexuella ofredanden under fjolårets upplaga av fotbollsturneringen, där en utländsk ledare förgrep sig på tre tonårsflickor under invigningen.

— Det här är inte en festivalepidemi, det här ett beteendeproblem som ju har funnits och finns kvar i vårt samhälle varje dag, säger Dennis Andersson, generalsekreterare på Gothia cup och fortsätter:

— Det är väldigt bra att det här har börjat belysas mer och mer. Det är vår skyldighet att försöka göra något.

Informationskampanjen, som består av bland annat filmer och annat material, har fått ”stjärnglans” via tre ambassadörer: svenska landslagsanfallaren Lotta Schelin, amerikanska storstjärnan Carli Lloyd samt fransmannen Lilian Thuram.

Arbetet mot sexuella trakasserier ska komplettera det fairplay-projekt som inleddes ifjol, så att ”alla ska behandlas lika både på och utanför planen”.

Källa:
Gothia cup-kampanj mot sextrakasserier


  • Publicerad:
    2017-07-12 20:50