UTRIKES. Greklands utrikesminister träffade igår sina motparter från Cypern och Israel för att diskutera situationen kring Turkiet.

Genrebild av den grekiska övärlden, där en gränskonflikt med Turkiet utspelar sig. Foto: Pixabay.com

Under gårdagen träffade Greklands utrikesminister Nikos Dendias sina motparter från Cypern, Nikos Christodoulides, respektive Israel, Gabi Ashkenazi, i Greklands huvudstad Aten.

Syftet var att diskutera samarbete kring energi- och försvarsfrågor. Dessa tre stater befinner sig just nu i olika konflikter med Turkiet, som på senare tid genomfört resursprospektering på vad som anses vara andra staters territorialvatten.

Ett samtalsämne var en tänkt elektrisk ledning som ska läggas i Medelhavet för att förbinda de tre ländernas elnät. Ett annat var Turkiets senaste konflikter med Grekland angående territorialvattengränser och ett besök av Turkiets vicepresident Fuat Oktay till staden Varosha på Cypern, som Grekland anser vara ockuperad mark.

— Vår region ska inte gå tillbaka till 1800-talet, sade Dendias efter mötet, syftandes på en tid då turkarna dominerade området.

Inga specifika avtal har såvitt man vet slutits på mötet, men länderna verkar stå enade mot Turkiet för tillfället. Lior Haiat, talesman för det israeliska utrikesdepartementet, skrev på Twitter att Israel stödjer Greklands rättigheter i de egna territorialvattnen och motsätter sig alla försök att kränka dessa. Haiat pekade även ut Turkiets agerande som ett hot mot stabiliteten i regionen.


  • Publicerad:
    2020-10-28 18:24