GREKLAND. Under dagen röstade övriga politiska partier ja till att strypa det statliga stödet till Gyllene gryning.

Gyllene grynings matutdelningar till fattiga greker kan hotas av beslutet. Partiets företrädare uppger dock att de sociala aktiviteterna fortsätter.

Gyllene grynings matutdelningar till fattiga greker kan hotas av politikernas beslut. Partiets företrädare uppger emellertid att de sociala aktiviteterna fortsätter.

Idag röstade det grekiska parlamentet, med rösterna 241-26, ja till att strypa det statliga stödet till Gyllene gryning. Orsaken är att regimen i Grekland gjort ett tillslag mot partiet och att flera ledande personer anklagas för att leda en ”kriminell organisation”. Påståenden om vapengömmor eller ekonomiska oegentligheter har dock fortfarande inte kunnat beläggas och inga av de gripna medlemmarna har ännu dömts för brott. Gyllene gryning kommenterar åtalet och beslutet att strypa det statliga stödet som ”grundlagsvidrigt”.

Den grekiske inrikesministern Yiannis Michelakis var en av dem som låg bakom tillslaget mot Gyllene gryning och som nu använder sig av det som argument för att strypa det statliga stödet till partiet. Han säger att ”för regeringen är det otänkbart att den grekiska staten och skattebetalarna ska finansiera ett parti som är sammankopplat med våld och kriminell verksamhet, och som försöker dölja sin sanna natur under demokratins beskydd”.

Gyllene gryning har tidigare till stor del öronmärkt dessa medel till att finansiera soppkök och  annan social verksamhet för greker som blivit fattiga under den korrupta grekiska regimen. Samma regering som Michelakis tillhör har försökt försvåra denna sociala verksamhet genom en ny ”antirasistisk” lag som förbjuder soppkök för enbart greker.

Trots förbud och nya lagar har soppköken fortsatt. Senast idag samlade partiet ihop mat som ska delas ut till greker i helgen.

Evangelos Karakostas skriver på Gyllene grynings hemsida att ”oavsett vilket kommer Gyllene grynings arbete fortsätta som vid tidigare år, utan statliga medel” och att ”rörelsens sociala arbete kommer att fortsätta tack vare frivilliga grekiska nationalister som älskar det grekiska folket!”

Källor:
Golden Dawn’s State Funding Halted by Greek Parliament
Η παράνομη Βουλή των 297 ανέστειλε την χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής


  • Publicerad:
    2013-12-18 23:17