DANMARK. Den världskände danske författarens gravsten har vanhelgats med danskfientliga och erotiska budskap. Vandaliseringen upptäcktes sent i lördags kväll av förbipasserande.

Under lördagskvällen upptäckte några personer som gick igenom den danska gravplatsen Assistens Kirkegård i Köpenhamn att en gravsten hade vandaliserats med budskapen ”Fuck Danmark” och ”69!”. Gravstenen tillhör den store danske nationalskalden H.C. Andersen som är världskänd för sina verk.

Förövaren eller förövarna använde sig av en silverfärgad tuschpenna för att vanhelga H.C. Andersens sista viloplats. Den danska polisen har ännu inte gripit någon för dådet och vädjar allmänheten om hjälp.

— Vi ser allvarligt på det, vi har tagit bilder och beställt rengöring. Vi hoppas på vittnen som har sett eller hört något som kan leda oss mot gärningsmannen, säger Henrik Brix, vakthavande befäl vid Köpenhamnspolisen.

Polisen säger att det enda man har att gå på för tillfället är ett fotavtryck från platsen samtidigt som man säger att inga andra gravstenar har vanhelgats.

H.C. Andersen levde mellan åren 1805-1875 och är bland annat känd för sina sagoverk ”Kejsarens nya kläder”, ”Den fula ankungen” samt ”Prinsessan på ärten”.

Källa:
H.C. Andersens grav har blivit vandaliserad


  • Publicerad:
    2015-06-07 17:25