TEKNOLOGI. Iran uppger sig nu har tagit fram en replika av CIA-drönaren som beslagtogs under 2011.

Film som släpptes tidigare i veckan.

Iran har precis presenterat sin ”reverse-engineering” av en amerikansk spiondrönare, RQ-170 Sentinel. Drönaren sköts ned i december 2011 efter att flygplanet kränkt iranskt luftrum genom en inflygning från Afghanistan, under ett CIA-uppdrag.

Pentagon menar på att den iranska replikan av spiondrönaren är sämre än den amerikanska versionen:

— Det finns ingen möjlighet att den matchar amerikansk teknologi, uttalade överste Steve Warren när han fick frågan.

En nysläppt video visar hur ett svart enkelvingat flygplan flyger över berg och öken, innan den landar på en okänd flygbas.

Iran sände tillbaka en rosa replika till USA.

USA begärde att få tillbaka drönaren under 2011, men fick tillbaka en miniatyr. — Vi gjorde den rosa, eftersom det är Mr. Obamas favoritfärg, vi tillsänder honom den genom den Schweiziska ambassaden, uttalade en iransk talesman då.

— Idag är en mycket härlig och oförglömlig dag för mig, sa Irans ayatolla Ali Khamenei samtidigt som han prisade drönaren tidigare i veckan.

USA har hävdat att landets obemannade farkoster skyddas på ett sådant sätt att de blir omöjliga att kopiera, men Teheran menade på motsatsen i augusti, och säger att de lyckats återskapa flygplanet.

Iran hävdar dessutom att deras drönare är en förbättrad version av den beslagtagna amerikanska RQ-170 Sentinel:

— Den iranska versionens vikt har anmärkningsvärt blivit mindre, den drar mindre bränsle, dess hastighet har ökat och flygtiden har förbättrats mycket tack vare dess förbättrade flygkropp, sa general Amir Ali Hajizadeh, chefen för flygdivisionen inom Irans revolutionära garde.

— Amerikanerna hade använt metall för att bygga flygplanskroppen, men vi använde inte metall alls. Det bidrar till att den är ännu svårare att upptäcka på radar, tillade han.

Källa:
’No way!’: Pentagon trashes Iranian replica of US drone


  • Publicerad:
    2014-11-14 13:00