GÄVLEBORG. Landstingsinvånarna i den mindre regionen Gävleborg tvingas betala miljontals kronor för att politiker ska genomgå ”utbildning” och blir hbtqp-certifierade.

Fredrik Åberg-Jönsson (V) vill ”öka förståelsen” för hbtqp

Region Gävleborg har hittills hbtqp-certifierat sin personal för 2,1 miljoner kronor, enligt SVT Gävleborg. Detta efter ett majoritetsbeslut i kommunfullmäktige om att koncernledningen, kommunikationsenheten och utvecklingsavdelningen ska genomgå utbildning om hur verksamheten i regionen ska anpassas efter hbtqp-individer.

Utbildningen pågår under fyra halvdagar och kostar 250 000 kronor för 50 personer. Vidare måste verksamheten omcertifieras var tredje år, vilket innebär nya utgifter för regionens skattebetalare.

Kostnaderna är så höga att till och med Gävle Prides ambassadör vänder sig emot beslutet.

– Som gay tycker jag att RFSL gör fantastiska saker. Men jag hade ingen aning om att det var så här dyrt, jag får nästan en chock när jag ser vad det kostar, säger homoprofilen Lars-Åke Wilhelmson, även känd som ”Babsan” från tv.

Wilhelmson är emellertid inte emot att regionen finansierar hbtqp, men istället för att pengarna ska gå direkt till homolobbyn och RFSL vill han att personer som engagerar sig på arbetsplatserna ska belönas.

Beslutet att finansiera dessa utbildningar med miljoner skattemedel har försvarats av regionrådet Fredrik Åberg-Jönsson (V) som kommenterar att det är ”absolut värt det”.


  • Publicerad:
    2020-09-09 14:40