INRIKES. Den så kallade Knutbypastorn Helge Fossmo dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. Nu har hans straff tidsbestämts och han kommer att släppas fri 2021.

Helge Fossmo. Foto: Passregistret.

Det var 2004 som Helge Fossmo, idag Helge Iversen, som tidigare var pastor i Knutbys ökända Filadelfiaförsamling, dömdes till livstids fängelse. Han befanns skyldig till anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök. Detta efter att hans barnflicka, Sara Svensson, mördat Fossmos hustru och även försökt mörda en granne till Fossmo, som också var medlem i hans församling.

Fossmo har ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, vilket nu har beviljats av Örebro tingsrätt, skriver Fria Tider.

Tingsrätten fastställer straffet till 26 år, vilket i praktiken innebär drygt 17 år då man i Sverige bara behöver avtjäna två tredjedelar av ett fängelsestraff. Det innebär att Fossmo kommer att bli en fri man redan 2021.

I beslutet skriver man att Fossmos anstaltsvistelse skötts relativt väl, att pastorn medverkat till att främja sin anpassning i samhället och att det inte föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Fossmo ansökte senast 2017 om att få straffet tidsbestämt, men nekades då av tingsrätten eftersom man då inte ansåg att han suttit inlåst länge nog.

Källa:
Knutbypastorn snart en fri man


  • Publicerad:
    2019-12-04 22:00