KNUTBYDRAMAT. Pastorn, som 2004 dömdes för att ha anstiftat till mord på sin andra hustru samt på maken till sin älskarinna, har nu flyttat till ett ”halvvägshus” på väg mot sin villkorliga frigivning tidigast januari -22.

”Knutbypastorn” Helge Fossmo lämnade under onsdagen fängelset och förflyttades till ett utslussningsboende. Enligt Frivården är risken för återfall i brottslighet obetydlig för den till anstiftan till mord samt anstiftan till mordförsök dömde 49-åringen.

Helge Fossmo, som nu tagit namnet Iversen, fick sina domar efter ”Knutbydramat” 2004. En av den kristna Filadelfiaförsamlingens medlemmar hade på Fossmos uppmaning mördat hans andra hustru och dessutom försökt mörda maken till Fossmos älskarinna.

Den som genomförde morden var en ung kvinna som arbetat som barnskötare hos paret Fossmo. Hon dömdes till rättspsykiatrisk vård. Helge Fossmo misstänktes – och åtalades även – för mord på sin första hustru, men friades här.

2019 beviljades tidsbestämning
Efter flera avslagna ansökningar om tidsbestämning av straffet beviljade Örebro tingsrätt 2019 Fossmos ansökan och fastslog straffet till 26 år. Kriminalvården betonar i beslutet om utslussningsboende att Iversen bedöms behöva en gradvis anpassning till ”ett liv i frihet”.

Perioden med utslussningsboende kommer, såvitt Iversen följer alla regler – som till exempel att endast lämna bostaden vid vissa angivna tider – pågå till 23 januari 2022, då villkorlig frigivning som tidigast kan ske.

Kristen Filadelfiaförsamling
Filadelfiaförsamlingen i Knutby grundades 1921. Medlemmarna delade en tro om att Jesus inom kort återvänder till jorden. Pastorn Åsa Waldau har betraktats som andlig ledare i församlingen. Hon är syster till Helge Fossmos mördade hustru och av församlingen benämndes hon Kristi brud.

Församlingsmedlemmar har vittnat om Waldaus närmast oinskränkta makt inom församlingen. Utfrysning eller misshandel ska ha drabbat den som trotsade henne. Waldau övertalades dock av församlingsmedlemmar 2016 att avgå.

Tre tidigare pastorer i församlingen utreddes efter polisanmälan 2017 för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. 2018 upplöstes Knutbyförsamlingen.


  • Publicerad:
    2021-04-09 10:55