INTERVJU Under söndagen gick Nordiska motståndsrörelsen ut med att en delegation besökt Tyskland för att spela in material för ett nytt filmprojekt. Henrik Pihlström berättar nu mer för Nordfront om resan och projektet.

Det var under söndagen som en artikel dök upp på Nordiska motståndsrörelsens hemsida om en insamling till ett nytt filmprojekt. För ändamålet hade en delegation från organisationen besökt Tyskland med målet att träffa och samtala med den omtyckta revisionisten Ursula Haverbeck.

Förutom Henrik Pihlström deltog även NS-veteranen Vera Oredsson och i söndagens Radio Nordfront berättade Pihlström att en viktig del av filmprojektet kommer att fokusera på samtal mellan Haverbeck och Oredsson – två kvinnor födda i Tyskland 1928 och som därmed personligen upplevde Tredje rikets uppgång och fall.

Nordfront har pratat mer med Pihlström, som berättar lite om tanken bakom resan och filmprojektet.

— Sista ordet som sägs gällande Europas nederlag 1945 ska inte komma från de allierade segermakternas propagandakanaler. Beskrivningen av de sista nu levande personerna från Tredje riket som inte övervunnits av den demokratiska omskolningsmetodiken, det vill säga politiken gällande den så kallade avnazifieringen, porträtteras till största del av våra fiender, berättar han.

— Vi behöver en historisk upprättelse för det germanska folket och ett värdigt personporträtt så att människor i framtiden kan få en annan bild och känna en mänsklig koppling till de personlig porträtten. Då faller demoniseringen och hoppet lever vidare i framtiden.

En resa över förväntan

Enligt Philström gick resan över förväntan och berättar bland annat att delegationen fick träffa Haverbeck inte mindre än tre gånger. Men också för att man inte stoppades vid tyska gränsen och dessutom bjöds på fantastiskt sensommarväder i Tyskland.

— Strålande väder och sommarvärme gjorde oss extra positiva. Möte mellan tyskar som träffade Vera Oredsson var även lyckat då vi märkte att hon väckte stort intresse bland publiken som färdats från flera regioner av Tyskland, berättar Pihlström.

Även om det var ett väldigt pressat schema och trafiken ibland kan stå helt stilla i Tyskland lyckades man enligt Pihlström att få med sig generöst med material hem till Sverige.

— Klumpen släppte helt då vi haft vårt andra möte med Ursula Haverbeck i hennes trädgård, ett möte jag kan kalla magiskt, berättar han.

Ursula Haverbeck i sin trädgård.

På fråga vad han tror kommer att bli det mest intressanta inslaget i filmserien svarar Pihlström:

— Att få till en träff med Ursula Haverbeck är ingen lätt uppgift ens för tyskar. Att vi hade en skandinavisk koppling med Ursula som själv bott i Sverige verkade sannolikt till vår fördel. Hur Ursula öppnade sig och njöt av att bland annat sjunga svenska nationalsången kan vara den kanske mest episka händelse som fångats på film för att uttrycka sig med trendiga ord. Generellt är hela sammanhanget något som kan slå internationellt och uppmärksammas mellan jordens alla kontinenter.

Behöver ditt stöd för att förverkligas

I artikeln på Motsåndsrörelsen.se kan man läsa att man har för avsikt att använda en del arkivmaterial, bland annat från Vera Oredssons tid i Nordiska rikspartiet, förutom det nya material som filmades i Tyskland. Pihlström berättar mer om vad det är för material och hur det ska digitaliseras.

— Det gäller så kallade 8mm film i flera band, vilka kostar stora belopp om de restaureras i studio. Vi kommer leta alternativ där vi möjligen införskaffar egna apparater. Materialet ska inte bara digitaliseras för detta videoprojekts ändamål utan även användas som digitalt arkiv i framtiden. Innehållet har jag inte sett, berättar Pihlström.

— I övrigt finns det material såsom diabilder med NRP-möten som ska digitaliseras. Korrespondens och arkivmaterial från NRP av annan karaktär kommer också bidra till en utfyllnad. Materialet i bild och film sträcker sig över flera decennier i efterkrigstid och inbegriper även andra motsvarande NS-rörelser i världen, fortsätter han.

Vera Oredsson intervjuades av nationella i Tyskland under resan.

Vidare kan man i artikeln läsa att organisationen behöver samla in 30 000 kronor till filmprojektet. Detta gäller dels redan utlagda pengar för resan, men också ny utrustning som krävs för att slutföra filmprojektet. I gårdagens Radio Nordfront utlovade Pihlström att det under arbetets gång kommer att publiceras teasers och annat, men han vill inte gå ut med ett exakt datum för när filmerna kan publiceras.

— Jag vet när materialet kan vara klart om insamlingen går enligt plan och alla inblandade jobbar i ett konstruktivt team. Hellre bättre än snabbt. Vi måste visa omsorg i detaljer och berättelse och inte lämna kvalitet åt slumpen.

— Ju mer intresse vi kan väcka och frivilliga händer som hjälper till ju enklare kommer vi få fram vårt önskade slutresultat. Vi talar om månader i ospecificerat antal och inte storheter av år, så långt kan jag sträcka mig. Små nyheter och teasers kan släppas under arbetets gång, avslutar han.

Den som vill stödja filmprojektet kan enkelt donera via Swish till 0729237256 och uppge GÅVA som meddelande. Swishen går till Victor Johansson, aktivist i Nordiska motståndsrörelsen och handhavare av ett privat konto som används till organisationen.

Ifall man donerar minst 500 kronor kan man också kontakta organisationen via dess kontaktformulär och där meddela hur mycket man skänkt, när man gjorde det och vilket namn eller pseudonym man vill ska tackas. Då kommer ens namn att finnas med i filmernas eftertexter.

Om man dessutom vill vara med och tävla om en exklusiv Radio Nordfront-tshirt, som Midgård skänkt, kan man skärmdumpa sin donation och skicka till Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind, antingen via Signal eller mejl: martin.saxlind@nordfront.se. Största donationen till filmprojektet kommer att vinna den första av tio tröjor.

Donera till filmprojektet och var med och tävla om en exklusiv Radio Nordfront-tröja.