Dagens datum 3 september: Denna dag år 1931 dog den 17-årige Hitlerjugend-medlemmen Hans Mallon efter ett kommunistiskt överfall. Mallon blev martyr och ett monument, Hans Mallon Haus, byggdes i hans ära.

Hans_Mallon_framsida

Den 20 juni 1931 samlades NSDAP-avdelningar i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, nordöstra Tyskland, i den lilla staden Bergen på ön Rügen (Bergen auf Rügen). Syftet med sammankomsten var det årliga firandet av sommarsolståndet.

Dagen inleddes med ett fackeltåg. 17-årige Hans Mallon, bördig från Bergen och medlem i Hitlerjugend, var fanbärare. Marschen gick till en plats där nationalsocialisterna samlades vid en stor eld där det hölls tal. Den prisade diktaren Heinrich Anacker läste upp en dikt för de församlade.

När elden brunnit ut och det blivit kväll begav sig Hitlerjugend vidare. Enligt gammal sed skulle de marschera till vedbacken. Vid detta lag hade kommunistiska attentatsmän samlat sig och befann sig nu på en höjd, redo att överfalla de pojkar och flickor som gick på vägen. Kommunisterna var osynliga i mörkret, men facklornas sken lyste upp de människor de ville angripa. Ett hagel av stenar regnade över de intet ont anande Hitlerjugend-medlemmarna. I samlad trupp retirerade Hitlerjugend från sin dödsfälla, men Hans Mallon träffades av en sten i nacken och sårades svårt. Han kollapsade och kördes med ilfart till sjukhus.

På sjukhuset återhämtade han sig för stunden, men läkarna uttryckte redan tidigt oro för honom. Hans hälsa sviktade under flera veckor innan han till slut avled till följd av sina skador. Den 3 september 1931 förlorade en mor sin enda son. Mallons mördare ställdes inför rätta och belönades med nästintill straffrihet. Den fällande domen var böter på 25 riksmark.

Hans Mallon blev en martyr för nationalsocialismen och sattes upp på listan över Hitlerjugends odödliga (Unsterbliche Gefolgschaft der Hitlerjugend). Mallon fick även en gata uppkallad efter sig.

Hans Mallons grav.

Hans Mallons grav.

Hans Mallons minne kom också att hållas vid liv genom ett minnesmärke som byggdes på samma plats. Hans Mallon Haus (även under namnet Hans Mallon Grabmal) var ett mausoleum som började byggas 1935 och invigdes 1937 till hans ära. Byggnaden, som ritades av arkitekten Robert Tischler, var formad som ett germanskt långhus från bronsåldern. Det halmbeklädda taket av massivt trä vilade på granitblock och framför ena kortsidan fanns fyra pelare. Dörren, som var av brons, var prydd med ett hakkors och ovanför entrén fanns följande inskription ur Eddan: ”Ewig ist der Toten Tatenruhm” (Ett vet jag som aldrig dör, domen över död man). Mallon begravdes i en kista inne i Hans Mallon Haus och varje år hölls en demonstration till hans ära. Huset fungerade även som central mötesplats för Hitlerjugend-Pommern för den årliga ”Der Marsch zum Führer“.

Hitlerjugend hedrar Hans Mallon

1945 samlades alla Hitlerjugend-fanor i östra Tyskland i Hans Mallon Haus för förvaring. Dessa skulle återföras till de olika HJ-sektionerna efter att de territorier som hade förlorats till Ryssland hade återtagits. När de sovjetiska trupperna närmade sig platsen ska ett Hitlerjugend-befäl ha satt eld på huset för att förhindra ett skändande av Hans Mallons grav och Hitlerjugends fanor.

Hans Mallon Haus.

Hans Mallon Haus.

Hans Mallon Haus från insidan.

Hans Mallon Haus från insidan.

Vykort från 1937.

Vykort från 1937.

Bergen_Rügen,_Blick_auf_das_Hitlerjugend_Ehrenmal

Hans Mallon, närvarande!

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-09-03.


  • Publicerad:
    2018-09-03 00:00