RECENSION Markus Rehnström har läst den spännade historiska romanen Conquering Berlin, som Antelope Hill översatte till engelska 2021.

Boken Conquering Berlin publicerades första gången 1933 i Tyskland (Die SA erobert Berlin: Ein Tatsachenbericht), en tid efter att nationalsocialisterna kommit till makten, och blev en framgång, då boken gavs ut i åtta utgåvor varav den sista utgåvan trycktes 1943. Den utgåva jag håller i min hand kom 2021 och gavs ut av det amerikanska förlaget Antelope Hill. Detta är första gången den givits ut på annat språk än tyska. Och jag måste säga att det är en kulturgärning som utgivaren har gjort i och med att denna bok ges ut.

Den skrevs av Wilfrid Bade, som gick med i NSDAP 1930 och hade ett flertal uppdrag vad gäller propaganda inom det Tredje riket. Han skrev därtill ett flertal böcker Då denna bok tidsmässigt utspelar sig mellan 1926-1933 i Berlin så är det osannolikt att Bader själv upplevt det han skriver, då han ej heller var medlem av SA. Så det är ju en fiktiv berättelse byggd på verkliga händelser, då han säkert har talat med folk som upplevde dessa saker. Efter kriget greps Bade av ryssarna och sedermera skickad han till Kaunas, där han dog 24 december 1945. Alla böcker som han skrivit blev förbjudna.

I boken får vi följa Schultz, en arbetslös krigsveteran från första världskriget. Han vandrar planlöst genom Berlins gator, försjunken i tankar. En dag stöter han på Karl, som är medlem i SA, och de börjar prata. Schultz är till en början tveksam, han har ju hört om hur nazisterna är, de är arbetarfiender. Men diskussionen med Karl leder till att Schultz börjar grubbla. Han har själv sett hur kommunisterna beter sig och vad de står för. Han beslutar sig för att gå på ett möte, och där hör han dr Goebbels hålla sitt första tal i Berlin Han blir så imponerad av Goebbels och hur SA-männen uppför sig, att han ansluter sig.

Därefter får vi följa Schultz och hans SA-grupp, när de strider mot kommunister, polis och lögnmedia. Hur de växer från några hundra man till att bli en maktfaktor på gatorna i Berlin. Hur de förföljs, blir av med jobb, fängslas av korrupt polis, misshandlas och mördas av kommunister. Det är regelrätta upplopp på de politiska mötena. Och Schultz blir mer och mer medveten om vilka krafter som styr deras motståndare.

Boken innehåller både glädje och sorg. Glädjen av kamratskap och framgångar i kampen, och sorgen när trogna kamrater mister livet. Genom berättelsen lär man känna ett flertal intressanta personer, även Horst Wessel dyker upp, vars liv slutar i tragedi.

Boken utspelas mellan 1927-1933. Även om det är en roman så ger den en relevant insikt i hur det dagliga och politiska livet var i Berlin under denna tid. Det var alltigenom en röd stad. Kommunisterna härjade fritt. Den ger även en annan bild av SA, än det man vanligtvis får läsa om. Det var inga huliganer eller bråkmakare. Det var främst arbetare, arbetare som ville ett annat Tyskland. Ett Tyskland som gav arbete och bröd, och som hade en önskan att deras Tyskland skulle återfödas.

Jag kan inte annat än att rekommendera denna bok. Den fängslar en från första början. Den är lättläst och fastän den är skriven på engelska så blir den aldrig tungläst. Som jag skrev i början så är det ett jättebra jobb av förlaget att göra denna bok tillgänglig för den engelska världen. Det är en kulturgärning och gör så att Wilfrid Bade lever vidare.

Så stöd Antelope Hill genom att köpa Conquering Berlin. Du kommer få en riktigt trevlig lässtund!