Dagens datum 10 oktober: I Sydafrika var den 10 oktober under många år en helgdag som firades till minne av Sydafrikanska republikens president Paul Kruger och andra hjältar i boerfolkets historia.

Krugerdagen (Afrikaans: Krugerdag) även kallad ”Hjältarnas dag” var en sydafrikansk helgdag som fått sitt namn efter boerfolkets frihetshjälte Paul Kruger som föddes den 10 oktober 1825.

Paul Krugers fullständiga namn var Stephanus Johannes Paulus Kruger men kom senare i livet av folket ofta att kallas för Oom Paul (farbror Paul). Hans föräldrar var boer av tysk härstamning.

Slaget vid Blood river var ett avgörande slag mellan 500 boer och över 10 000 zulukrigare.

Slaget vid Blood river var ett avgörande slag mellan 500 boer och över 10 000 zulukrigare.

Redan som 11-åring deltog Kruger i strider mot den svarta befolkningen när boerfolket vandrade längre in i Afrika i sitt sökande efter nytt land. När han var 13 år deltog han i slaget vid Blood river där boerfolket under ledning av Andries Pretorius besegrade zulufolket.

Paul Kruger var med och grundade boerfristaten Sydafrikanska republiken (även kallad Transvaalrepubliken och ska ej förväxlas med dagens Sydafrikanska stat) som 1852 erkändes som en självständig stat av Brittiska imperiet. Men när guldfyndigheter hittades på republikens territorium ledde det till att britterna ockuperade landet 1877.

krugerersteorlog

Uppror utbröt dock 1879 och boerna utropade återigen Sydafrikanska republiken som en självständig stat vilket blev början på det första boerkriget som varade till 1881.

Det första boerkriget avslutades genom förhandlingar där britterna erkände Sydafrikanska republikens självständighet. Men när ännu mer guldfyndigheter upptäcktes i republiken var det bara en tidsfråga innan britterna skulle försöka erövra landet igen.

kruger

President Paul Kruger.

Under första boerkriget hade Paul Kruger varit motståndskampens ledare och det var även han som ledde fredsförhandlingarna med britterna. 1880 valdes han till Sydafrikanska republikens president.

Året därefter började boerna att fira hans födelsedag och 1882 gjordes dagen till en officiell helgdag i Sydafrikanska republiken.

President Paul Krugers begravning 1904.

President Paul Krugers begravning 1904.

Britternas lust för guldet som fanns i landet ledde dock till att det andra boerkriget bröt ut 1899 och året därefter tvingades Kruger fly landet. Han avled i Schweiz 1904, men tilläts av britterna att bli begravd i Sydafrika. Hans grav är belägen i Church Street Cemetery i Pretoria sida vid sida med många andra framträdande boerledare.

I och med den brittiska ockupationen av boerfristaterna avskaffades Krugerdagen och firades därefter endast inofficiellt. Men när det boernationella Nationalistpartiet tog makten i Sydafrika 50 år senare återinrättades Krugerdagen som nationell helgdag i Sydafrika. Helgdagen kallades då ibland för Hjältarnas dag (Afrikaans: Heldedag) och ibland för Krugerdagen och avsåg även firas, inte bara till Krugers minne, utan även till minnet av andra boer som offrat sig i kampen för boerfolkets självständighet.

Krugerdagen firas idag endast inofficiellt som här i Balmoral, Sydafrika 2012.

Krugerdagen firas idag endast inofficiellt som här i Balmoral, Sydafrika 2012.

När ANC fick makten 1994 avskaffades Krugerdagen som helgdag och idag firas den bara lokalt av nationellt sinnade boer.

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-10-10.


  • Publicerad:
    2018-10-10 00:16