POLITISK KORREKTHET. H&M är i blåsväder efter att någon på företagets underföretag ”& Other Stories” gett en mössa den inte så politiskt korrekta benämningen ”Nigga Lab Beanie”.

Den ”rasifierade” Ann Wu som är ”mångfaldschef” hos H&M är superarg över att någon döpte en mössa till ”Nigga Lab Beanie”. Skärmbild: Youtube.

Ett foto av en lila mössa som laddades upp till det interna produktsystemet hos H&M-företaget ”& Other Stories” visade sig ha ett politiskt inkorrekt namn, skriver CNN Business. Produkten kallades ”Nigga Lab Beanie”.

Efter att anställda slagit larm om det rasistiska möss-namnet så vidtog företaget snabbt åtgärder. En ursäkt gick ut till samtliga anställda och mössan drogs in. Bilden och namnet på mössan ska även ha raderats från företagets server och från alla de utskrifter som redan kan ha gjorts.

Ägarföretaget H&M:s vd Helena Helmersson uppger att man nu utreder hur mössan fått sitt namn och att hela teamet inklusive de ansvariga cheferna är avstängda i väntan på vad utredningen kommer fram till.

Vi är djupt ledsna över ordet som förknippas med en av våra produkter som skickades ut till våra butiker under juli. Det är helt oacceptabelt och det finns ingen ursäkt för det inträffade”, skrev Other Stories vd Karolina Gutke i meddelandet som skickades ut till de anställda.

Produkten fanns med i en lista över kläder och accessoarer som ska säljas under hösten och vintern. Namnet på mössan var ett internt kodnamn som endast var avsett att användas av företaget.

Bildtexterna till de olika produkterna skapas och laddas upp av design- och inköpsteamen själva – men måste dock godkännas av flera olika personer. Det inträffade ska enligt H&M Group ha sitt ursprung i företagets Parisateljé.

Företagets ”mångfaldschef” Annie Wu är djupt upprörd och säger att man kommer att ta till starkast möjliga åtgärder för att se till att rasistiskt språk eller bilder aldrig mer ska användas och att hon gärna ser att de ansvariga avskedas för gott.

— Personligen är jag superarg och skäms över att något i den här stilen ens kunde inträffa, säger hon.

”& Other Stories” är ett sidoföretag till H&M och har runt 70 butiker i Europa, USA och Asien.


  • Publicerad:
    2020-08-06 18:20