OY VEY. Heminredningsföretaget Jotex anklagas för antisemitism efter att en kvinnlig modell poserat i en randig pyjamas. Många i kommentarerna kritiserar förintelsehysterin. 

Jotex ”antisemitiska” pyjamas. Skärmbild: Jotex.se.

Heminredningsföretaget Jotex anklagas för antisemitism efter att ha publicerat en bild på en kvinna i pyjamas. Reklambilden är en del i företagets nya julkampanj: ”Make this holiday all about you”.

Bilden, som publicerades på Facebook, bemöttes med såväl beröm som kritik. Några blev så kränkta av pyjamasen att de började yla om antisemitism och förintelsen. Den så kallat antirasistiska Facebookgruppen, ”We are Västmanland” jämförde i ett Facebook-inlägg pyjamasbilden med det påstådda folkmordet.

Minst sagt osmakligt av Jotex.
Vi har inte glömt vad innebörden av randiga fångkläder är och nazisterna hänvisar ständigt till drömmen om ”Randig pyjamas” för vad dom anser vara folkförrödare, politiska motståndare, HBTQ- människor och så vidare.

En del andra kommenterar att det första de tänkte på när de såg pyjamasen var förintelsen. Många av dessa uttrycker också att de direkt tänker på Hollywood-filmen ”Pojken i randig pyjamas”, och att Jotex anställda bör se denna propagandafilm om de inte vill förknippas med antisemitism.

Likväl ifrågasätter många förintelsehysterin i kommentarsfältet. De kommenterar istället på att modellen var vacker och att bilden för tankarna till barnprogrammet ”Bananer i pyjamas”.

”Men herregud, har inte människor något vettigare för sig än att leta fel? Man ser det man vill se och de flesta kloka ser en tjej i pyjamas”, skriver en person på Facebook. ”Snygg modell och cool pyjamas. Allt annat är trams”, konstaterar en annan person.

En tredje person skriver ”Men scrolla vidare, ge fan i å köp plagget – PROBLEMET LÖÖÖÖÖÖST”.

Efter en del kritik har Jotex valt att gå ut med en ursäkt på Facebook:

Vi är mycket ledsna om vi har skapat associationer eller kopplingar som vi absolut inte ville förmedla med denna bild. Vår avsikt var inte att uppröra och vi har nu därför tagit bort bilden. Tack för era synpunkter och feedback.

Jotex har fortfarande kvar bilden på sin Facebook-sida, men de har allstå inte kvar bilden som ”omslagsbild.” Dessutom ligger den kritiserade pyjamasbilden i skrivande stund kvar på företagets webbsida. Det återstår att se hur länge bilden på den ”antisemitiska pyjamasen” tillåts ligga kvar.


  • Publicerad:
    2020-11-11 19:20