PROSEMITISM. Judiska centralrådets ordförande blev ledsen över att få veta att kritik mot judar och judisk makt blir vanligare på sociala medier. Lösningen är ökad censur av antisemiter, anser han.

Aron Verständig. Skärmbild: Youtube.

I en intervju i Sveriges Radio (SR) säger chefslobbyisten i Judiska centralrådet, ordförande Aron Verständig, att han blev ”ledsen” över att kritik mot judar och judisk makt är så vanlig på sociala medier.

Verständigs reaktion kommer efter publiceringen av en ny studie från Totalförsvarets forskningsinstitutet. Enligt den studien är ”antisemitiska stereotyper” utbredda på flera sociala medier. Verständig är oroad över vad det kan leda till.

— Det får mig att känna mig ledsen och bedrövad. Konsekvensen blir ju en ökad antisemitism och det som börjar genom en internetdiskussionen kan ju lätt inspirera andra till att begå våldsdåd. Det här måste samhället se otroligt allvarligt på, anser Verständig.

— Det är väl tråkigt att säga det, men jag är inte jätteförvånad över att de här siffrorna kommer fram. Vi har sett en ökande antisemitism. Det som finns och det vi ser öka i samhället är en gammal antisemitism, som går ut på att det finns en judisk konspiration. Det yttrar sig på nätet men också på Yom Kippur när Nordiska motståndsrörelsen genomförde en stor aktion mot synagogor och förintelsemonument över hela Skandinavien baserat på precis den här typen av vanföreställningar kring judiska konspirationer och det som kallas judisk makt, säger han vidare.

Nätjättar föreslås radera beskrivningar av judisk makt
Lösningen är ökad censur på internetplattformar där människor uttrycker sina åsikter:

— Den här typen av studier måste användas som ett verktyg för polisen och beslutsfattare att ställa högre krav på de som driver den här typen av plattformar. De har ett ansvar för att det inte sprids den här typen av farliga konspirationsteorier. Den här diskussionen har funnits ganska i många år gällande Twitter och Facebook, men vi ser också att det finns andra plattformar, 4chan och Reddit, som inte tar samma typ av ansvar, säger Verständig  till SR.

35 procent av inläggen om judar är enligt studien negativa och mycket handlar om judar och makt, skriver Fria Tider; och den alternativa högerpublikationen kommenterar saken med att ett liknande angrepp på yttrandefriheten som Verständig nu ger uttryck för, skedde efter att Försvarshögskolan i slutet av augusti i år släppte en politiserad och osaklig rapport om den så kallade althögern.

Den studien pekade bland annat felaktigt ut statsvetaren Jonas NilssonPalaestra Media som våldsbejakande, varpå hans alternativa mediekanal för första gången anmäldes på Youtube och nästan raderades. Nilsson tvingades själv ta bort nästan alla klipp på kanalen, för att den skulle få vara kvar, skriver Fria Tider.


  • Publicerad:
    2020-10-07 13:25