BROTT. Nu har domen fallit för de tre män som tidigare i år rånade och misshandlade den så kallade Hollyoodfrun Isabel Adrian i ett parkeringsgarage på en exklusiv adress i Stockholm. En av de dömda är en kenyan boendes i Tensta. Han driver bland annat ett mycket märkligt företag inom tjänstesektorn.

Hollywoodfrun Isabel Adrian intervjuas i Efterlyst om rånet. Skärmbild: tv3.se.

Inte ens en privilegierad lyxhustru kan nu längre undkomma mångkulturens konsekvenser. Den 1 februari 2019 utsattes Isabel Adrian, 41, för ett väpnat rån i ett parkeringshus på Guldvägen i Stockholm, tillhörande det exklusiva hotellet Hilton Slussen.

Isabel Adrian är mest känd för att ha medverkat i dokusåpan Hollywoodfruar. Detta i egenskap av fru till artisten Steve Angello, Swedish House Mafia. I efterföljden har hon gråtit ut i diverse media. Hon medverkade bland annat i TV-programmet Efterlyst den 25 april och i olika intervjuer har hon därefter berättat om hur hennes liv har förändrats sedan händelsen. Hon vågar knappt gå utanför dörren, orkar inte umgås med människor och har tvingats gå i terapi.

Rånet
Fredagen den 1 februari klockan 11.15 kör gärningsmännen ned i parkeringsgaraget på Guldgränd 8 i Stockholm – i en jaguar. De åker runt en stund och backar sedan in på en parkeringsplats bredvid Isabel Adrians bil. Strax kliver en man ur bilen och vandrar omkring i cirka fem minuter. Bland annat kontrollerar han en nödutgång.

11.40 går Isabel Adrian in i garaget. När hon sätter sig i sin bil kör jaguaren fram och blockerar hennes utfart. Det sista som syns på övervakningskameran är hur en av männen kliver ur jaguaren. Därefter fryser bilden.

Isabel Adrian berättar i förundersökningen om hur tre män, en efter en, därefter kommer fram till henne och under pistolhot och med våld rånar henne på smycken, armbandsur, mobiltelefoner och en väska innehållande bland annat kontanter.

— Jag vet inte hur de har gått tillväga, men det var mig de väntade på. De visste allt, rubb och stubb, om klockan, om ringen, mobilen, allt. Och det är det jag tycker är jävla läskigt. Jag ringde till min man för någon vecka sedan och pratade om att jag känner mig övervakad, eller under uppsikt och i samband med det samtalet så är det en man som kommer fram till mig, och han säger typ; ”det är du som är du va?”.

Isabel Adrian berättar om rånet i Efterlyst.

Hon lämnar senare snyftande sin version av händelsen i tingsrätten:

— Det var väldigt våldsamt och gjorde väldigt ont. När han slet av mig armbanden brast det för mig. Det var som om de inte såg mig som en människa.

Efter fullbordat rån försöker gärningsmännen lämna parkeringsgaraget i jaguaren, men de misslyckas med en så enkel sak som att dra i ett rött rep för att öppna porten. Passagerarna hoppar ur bilen och lämnar garaget via en sidodörr medan föraren åker och parkerar bilen på ett annat våningsplan. Isabel Adrian har under tiden larmat polis och föraren kan kort därpå gripas.

Kenyan hjärnan bakom
Aaron Powell Onyango (19980212-8752), med ursprung Kenya, dömdes för medhjälp till rån till 2 års fängelse. Han är en så kallad festfixare från Tensta som rör sig i Stockholms nattliv, inte sällan med andra kriminella rasfrämlingar.

Aaron Powell Onyango (19980212-8752).

Han är också VD för tjänsteföretaget Orkarinte som ägnar sig åt bland annat flytthjälp. Åklagaren menar i förundersökningen att det är han som får anses vara den drivande bakom gärningen då Isabel Adrian vid flera tillfällen använt sig av hans företags tjänster och att det då kan antas att han tillhandahållit information till nytta för planeringen av rånet. Han var även den som ordnade med jaguaren, samt varselkläder som åtminstone en av rånarna använde. Möjligen han själv.

Det företag han står som VD för har lyfts fram av bland annat Dagens Nyheter, men en närmare titt visar att företaget verkar ha allt annat än rent mjöl i påsen. Fadern Clay Onyango säger sig ha startat rörelsen 2007 som ett svar på att han tyckte att svenskar överallt sa att ”de inte orkar”. Men det är inte hela sanningen.

Aaron Powell Onyangos far grundade enligt egna uppgifter företaget ”Orkarinte” som ett svar på svenskar som säger ”jag orkar inte”.

Det drivande aktiebolaget bakom firman hette från början Norrmalms flytt och städ. Här kan nämnas det märkliga i att det några dagar innan företaget begärdes i konkurs i februari 2018 inkom en handskriven ansökan till Migrationsverket om att få anställa arbetskraft från Kamerun till lönen 15 400 kronor i månaden. Samtidigt trädde två målvakter, kända för att ta över konkursmässiga bolag, in i styrelsen.

Orkarintes arbetskraft.

Konkursförvaltaren Svante Olofsson vittnar under 2018 om en märklig konkursprocess där han ännu inte fått ut bokföringen och där Clay Onyango avsäger sig allt samröre med det nya bolaget Orka tjänster AB, trots att hans egna barn, Aaron Onyango och dennes syster står som företrädare.

När tidningen Transportarbetaren granskar företaget Orkar tjänster AB 2018 har de inte F-skattesedel och står inte registrerat som arbetsgivare, trots att de uppger att de har många anställda. Idag är detta åtgärdat, men man kan dock utan, att överdriva, hävda att det är mycket som står fel till vad gäller den här verksamheten. Till listan kan nu också läggas att kunderna alltså riskerar att bli rånade.

Lindrigare straff än åklagaren hade yrkat
Karl Kyagulanyi Gripenros (19971105-2655) är en 21-årig student och barndomsvän till Onyango, som drömmer om att köpa mark i Afrika, plantera träd som han sedan ska skicka till EU i syfte att tjäna stora pengar. Han döms för medhjälp till rån till 2 år och 6 månader

Pawel Zbigniew Opala (19850110-5830) är en polsk medborgare som bor hemma hos Karl Kyagulanyi Gripenros. Enligt egen utsago försörjer han sig som snöskottare. Han döms för rån av normalgraden till 3 år och 6 månader.

Samtliga döms också att gemensamt betala ett skadestånd på 597 224 kr.

Den internationellt efterlyste Hicham Oucif misstänks för inblandning i rånet. Klicka för förstoring.

En fjärde person är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro. Det rör sig om den grovt kriminellt belastade Hicham Oucif, som polisen kunde identifiera från övervakningskameran, där han omaskerad syns gå omkring i parkeringshuset och rekognosera inför rånet.

Åklagaren yrkade på att gärningarna skulle bedömas som grova, då gärningsmännen uppvisat en hänsynslöshet i det att de varit flera som brukat våld mot en ensam kvinna, använt pistol och tillgripit smycken till ett högt värde. Tingsrätten höll dock inte med om denna bedömning och två av de åtalade dömdes dessutom enbart för medhjälp till rån, trots att Isabel Adrian pekat ut Aaron Onyango som en av gärningsmännen på plats. Hon säger sig vara helt säker på den saken.

Åklagaren hade även yrkat på 10 års utvisning för Pawel Zbigniew Opala, men inte heller det tyckte tingsrätten var skäligt, då han ansågs ha för stark anknytning till Sverige.

Källor:
Stockholms tingsrätt: Mål nr B 1563-19
Deras affärsidé: Göra allt som kunderna inte orkar
”Ring Skatteverket om du har frågor om vår verksamhet”


  • Publicerad:
    2019-05-21 09:14