Ort: Kristianstad, Skåne län
Geografi: Nordöstra Skåne, ca 10 mil från Malmö.
Folkmängd: Strax över 80 000, varav runt hälften bor inne i staden.
Antal kamprapporter den senaste månaden: Inte så många, men däremot har Kristianstads aktivister deltagit på flera aktioner i andra städer och hade flest kamprapporter av alla städer år 2012.
Ingår i Näste: 3

Kristianstadf

Kristianstad är en stad som ligger mig själv varmt om hjärtat då jag varit mer eller mindre nationalsocialistiskt aktiv i staden de senaste femton åren. Merparten av de offentliga aktiviteter som anordnats i Motståndsrörelsens namn de senaste åren har varit antingen i Stockholm eller Kristianstad. Den senaste tiden har de lokala aktivisterna synts till extra mycket då de paddlat, haft marknadsstånd och hängt ut sig själva. Då det hade varit lite konstigt att intervjua mig själv om läget i Kristianstad har jag istället valt att ta kontakt med Kampgrupp Skånes chef Mathias Hagman som även han är född och uppvuxen i Kristianstad.

hagman

Mathias Hagman på gatan i Kristianstad.

Hej Mathias! Vill du berätta lite om Kristianstad för våra läsare?
God dagens! Javisst kan jag göra det. Staden grundades av den danske kungen Christian IV på tiden när Skåne var danskt. Kristianstad räknas som Skånes huvudstad. Det är alltså inte Malmö som många tror.

Det är en fin gammal militärstad som för några år sedan hade ett flertal regementen som numera givetvis är nedlagda på grund utav vansinnesnedrustningen inom försvarsmakten. I Kristianstad finns också Åhus strand som räknas som en av Nordens vackraste, och det världskända företaget Absolut Company.

Hur går kampen i Kristianstad då?
Kampen i Kristianstad går väldigt bra precis som i resten av Skåne måste jag säga. Vi har regelbundna aktiviteter varje månad, stödet ökar stadigt och vi kommer nu att lägga i ytterligare en växel med propagandaarbetet i staden.

Det har varit väldigt många aktiviteter kontinuerligt i Kristianstad under väldigt lång tid nu. Hur är responsen i staden? Är Motståndsrörelsen ett etablerat namn?
Den är mycket god! Det blir alltid många diskussioner varav nästan alla är positiva. Men det är klart att det finns ett och annat stolpskott också som är negativa till oss, men som sagt så är de flesta positiva när vi är ute på gatan. På den tiden när vi sålde tidningen Nationellt Motstånd gick vi aldrig därifrån utan att ha sålt ett antal tidningar och än idag händer det att folk frågar om det har kommit ut någon ny tidning. Så ja, Motståndsrörelsen är ett väletablerat namn bland Kristianstadsborna och jag kan inte tänka mig att det finns många som inte känner till Organisationen i staden. Kristianstad är som du säger en väldigt inarbetad stad och hårt arbete ger resultat!

Vad har du att säga till alla dessa människor som alltså är positiva men som inte vågar ta det där extra lilla steget och faktiskt kontakta oss för att börja göra skillnad?
Kampen behöver dig! Det finns nämligen inga alternativ. Det är din plikt att göra vad du kan, för ingen kan gör allt, men alla kan gör något. Tveka inte längre utan ta och skicka in en ansökan redan idag!

Jag instämmer så klart. En aktivist blev nyligen uthängd i sitt bostadsområde. Har ni ofta problem som dessa och/eller andra störningsmoment?
Nej det kan jag inte direkt påstå. Det var några incidenter för flera år sedan men vi lyckades få bukt med problemen. Under de nattliga aktiviteterna brukar det dock kunna bli en hel del katt- och råttalek med polisen.

Du är chef över Skåne och alltså inte enbart Kristianstad, hur kan det komma sig att kampgruppen sprider sig över hela länet och inte begränsas till bara staden?
Det är av strategiska skäl som jag inte vill gå in i detalj på, men om man ser till de senaste tre åren kan man konstatera att det är flera skånska städer som ligger på en jämn och väldigt hög aktivitetsnivå. Vårt upplägg och vår strategi fungerar alltså utmärkt.

Det svaret är gott nock. Var bedrivs det mer kontinuerlig verksamhet i Skåne än i Kristianstad då?
I Ystad, Simrishamn, Helsingborg, Bromölla, Malmö och Hässleholm är det full rulle. Det bedrivs faktiskt någon form av aktivism i de flesta skånska städer.

Kristianstad var en av de mest aktiva städerna i hela Sverige förra året, men nu har det blivit bra konkurrens, bland annat från Varberg och Stockholm. Har du någon kommentar kring det?
Det är härligt att kampnivån är hög i flera nästen. Det sporrar en att kämpa på lite extra, så den sortens konkurrens välkomnar jag. Men jag kan lova att Kristianstad och hela Skåne kommer att fortsätta tillhöra ett av det mest aktiva områdena i hela Norden även i framtiden!

Härligt att höra! Stort tack för din tid.
Tack själv!

kristianstad

Ta del av Kristianstadsaktivisternas fortsatta arbete här på Nordfront. Vill du veta mer om Motståndsrörelsens verksamhet i Kristianstad eller Skåne och/eller hjälpa till i kampen är du välkommen att höra av dig till min e-post: simon.lindberg@nordfront.se


  • Publicerad:
    2013-09-23 13:05