En dom i Frankrikes högsta domstol förra veckan gör nu att illegala invandrare inte längre får hållas i förvar av polisen.

Domen drevs fram av en grupp illegala invandrare som menade att det bröt mot EU:s lagar att hålla illegala invandrare i förvar. Högsta domstolen i EU-lydstaten Frankrike delade de illegala invandrarnas bedömning och den franska regeringen lovar nu att snabbt anpassa Frankrikes lagstiftning efter EU:s och de illegala invandrarnas önskemål.

Domen grundades till viss del på det absurda faktum att det inte ses som ett brott att vara illegal invandrare i Frankrike.

Illegala invandrare demonstrerar i Frankrike

I praktiken kommer domen inte göra särskilt stor skillnad. Det vanliga förfarandet tidigare har nämligen ändå varit att illegala invandrare som hållits i förvar släpps ut i Frankrike igen – trots att politiker, som den nuvarande inrikesministern Manuel Valls, påstår att utvisningen av illegala invandrare är något man eftersträvar. Att Frankrike har problem med illegala invandrare avslöjas av det faktum att runt 60 000 illegala invandrare brukar hållas i förvar under ett år.

Front National kallade i ett utalande domen för en ”ultraliberal dom”. Andra har menat att detta är en politisk dom där Francois Hollande, som 93% av muslimerna bosatta i Frankrike röstade på, och hans regering köper rasfrämlingarnas röster.

Patrice Spinosi som är talesman för det franska rättsväsendet förnekar att domen är politisk och säger även: ”Prioriteten ska förbli att följa dessa invandrare till gränsen, men det är inte förenligt med att låsa in dem”. Varför det inte skulle gå att först låsa in illegala invandrare och sedan utvisa dem eller hur man ska kunna utvisa alla illegala invandrare utan att först låsa in dem, är det nog bara Spinosi som förstår.


  • Publicerad:
    2012-07-10 20:39