GRANSKNING. På årsdagen av mordet på Daniel Wretström börjar Nordfront undersöka vad det har blivit av de personer som var inblandade i misshandeln och mordet. Först ut är Amir Mahdi som idag heter Amir Moharrami.

Den 9 december 2000 misshandlades och mördades Daniel Wretström av ett ungdomsgäng i Salem som bestod av rasfrämlingar och antirasister. Mordet blev väldigt uppmärksammat, men trots dess brutalitet så fick de som dömdes för misshandeln och mordet väldigt milda domar, vilket gjorde att nationella under många år därefter anordnande de så kallade Salemmarscherna på årsdagen av mordet.

Idag, på den 18:e årsdagen av detta mord, har Nordfront beslutat att inleda en serie granskande artiklar om de som var inblandade i misshandeln och mordet på Wretström och vad det har blivit av dem idag.

Den första som blir granskad är iraniern Amir Mahdi (820504-4236) som dömdes för misshandel till villkorlig dom och 60 dagsböter á 30 kronor. De övriga dömdes för allvarligare brott än Mahdi, fem för grov misshandel och en för mord, men trots detta så var Mahdis inblandning allt annat än obetydlig. När Wretström hade blivit omringad av de ungefär 1520 personer som ungdomsgänget bestod av och desperat försökte komma undan genom att slänga sig upp på motorhuven på en bil som kom körandes och hade saktat in för alla som stod vid vägen så var det nämligen Mahdi som slet ned honom från bilen. Sedan sa någon till föraren att åka vidare eftersom Wretström bara var full, varpå bilen åkte.

Hade inte Mahdi slitit ned Wretström från bilen så kanske allt hade slutat annorlunda, men det vet vi inte för när bilen hade åkt och Wretström hade rest sig så satte misshandeln igång. Först blev Wretström slagen med en bräda i ryggen och sedan sparkad så han föll till marken. När han sedan låg ner så började flera personer sparka honom. Någon slog honom även med en bräda i huvudet när han låg ner och en annan hoppade på honom. När han sedan låg försvarslös och närmast medvetslös i diket invid busshållplatsen så satte sig en rasfrämling på honom och högg honom sex gånger med en kökskniv i ryggen, handen och bakhuvudet innan det hela avslutades med ett stick in i sidan på halsen. I rätten berättade rasfrämlingen att han innan det sista hugget i halsen hade hållit i Wretströms huvud och tänkt ”Nej, skit samma, jag dödar den skiten”.

Någon gång efter mordet på Wretström och innan 2013, det går inte att säga exakt när, så har Mahdi fått byta både namn och personnummer och heter därför idag Amir Moharrami (820717-2290). I fortsättningen av denna text så kallas Mahdi för Moharrami eftersom det är det han heter idag. Personer med insikt i ärendet har berättat att Moharrami efter Salemmordet inkom med ett nytt intyg om när han var född och att syftet med detta troligtvis var att dölja sin brottshistorik.

Någon gång efter mordet på Wretström, inte heller nu framgår det exakt när, så utbildades Moharrami till ordningsvakt och godkändes som detta av Polismyndigheten. En person som har dömts för våldsbrott ska inte kunna bli ordningsvakt, men antingen så brydde sig inte Polismyndigheten och Säpo om att han hade varit inblandad i Salemmordet eller så kan inte heller dessa myndigheter se en persons brottshistorik om han har bytt personnummer.

Hur länge Moharrami arbetade som ordningsvakt går inte att veta, men 2013 så dömdes han till 4 månaders fängelse för både misshandel och mened som hade begåtts i tjänsten och behandlades i två separata mål i tingsrätten. Menedsmålet är rätt intressant eftersom den som hade blivit slagen var en nationellt organiserad person. Där var det att Moharrami som ordningsvakt hade bevittnat en misshandel, vilket han berättade om i polisförhör, men sedan i rätten så påstod han att han inte kunde minnas vad som hade hänt. Rätten trodde inte på honom och dömde honom för mened. En del menar att han under målets gång hade fått reda på att offret var en nationell och att det var därför han plötsligt sa att han inte mindes. Misshandelsfallet gällde att han vid ett ingripande bryskt och omotiverat hade puttat omkull en blödarsjuk kvinna som var anhörig till de personer som vakterna ingrep mot. Efter att han dömts för både misshandel och mened så förlorade Moharrami både sitt arbete och sitt förordnande som ordningsvakt.

Radio Nordfront talar om Amir Moharrami

Sedan gick det några år innan han 2016 dömdes till 1 år och 8 månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott och olaga hot. Detta efter att polisen bland annat hade kommit på honom sittandes i en bil iförd skyddsväst, bärandes en skarpladdad pistol i ett hölster vid midjan och ett kombigevär liggandes under bilstolen. I bilen satt även hans bror Reza Moharrami och en vän till dem, vilka även de var beväpnade och bar skyddsvästar.

Den 13 september 2017, bara lite drygt en månad innan han skulle börja avtjäna fängelsestraffet han dömdes till 2016, så var Moharrami med och rånade en person hemma i dennes lägenhet. De slog mannen och tog datorer och andra prylar som denne hade i sin lägenhet. En del av detta stöldgods, bland annat en dator gav Moharrami sedan till sin son som han har tillsammans med den svenska kvinnan Jessica Jasmin Linnéa Darnell som bor på Bergsvägen 8, lgh 1102, i Rönninge och som han på pappret är separerad ifrån. Även denna gång dömdes han till 1 år och 8 månaders fängelse, men denna gång för det här rånet och så för grovt penningtvättsbrott som han begått under 2016 och 2017.

I polisens förundersökningsprotokoll för rånet så finns denna bild på Moharrami. Under förhöret så påpekar målsäganden i målet att bilden är väldigt ljus och att Moharrami egentligen är mörkare i hyn. Den lilla bilden är inlagd av Nordfront bredvid för att visa hur mörk hans hudfärg kan se ut på andra bilder.

Amir Moharrami i polisens fotokonfrontation. Klicka för att förstora bilden.

Av förundersökningen framgår även att Moharrami stod skriven på adressen Storskogsvägen 35, lgh 1101, i Rönninge tillsammans med sin mor Majeda Forogh och sin bror. Boendet i den lägenheten verkar dock vara arrangerat, då andra uppgifter i förundersökningen tyder på att modern egentligen bor på Oriongatan 243 i Märsta tillsammans med en Mohammad Tarabi som möjligtvis kan vara Moharramis far.

Från den närmsta röda markeringen där Moharramis son och före detta bor till den röda ringen där Moharrami själv är skriven är det mindre än 500 meter. Klicka för att förstora.

Källor:
Huddinge TR B4144-00 Deldom 2001-02-19
Huddinge TR B4144-00 Dom 2001-03-23
Södertälje TR B126-13 Dom 2013-04-03
Södertörns TR B5198-13 Dom 2013-10-17
Södertälje TR B538-16 Dom 2016-12-27
Södertörns TR B4699-17 Dom 2018-10-29


  • Publicerad:
    2018-12-09 23:00