EKONOMI Inflationen i Sverige fortsätter att sjunka och nådde i augusti 1,2 procent enligt KPIF. Trots de lägre inflationssiffrorna kvarstår tecken på en svag arbetsmarknad med en ovanligt hög nivå av sommarvarsel.

Inflationstakten i Sverige sjönk till 1,2 procent i augusti, en minskning jämfört med föregående månads siffra på 1,7 procent. Detta visar nya uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB). Siffran är lägre än Riksbankens inflationsmål på två procent.

Inflationen är till och med något lägre än vad många experter förutspått, och nu uppstår frågan om Riksbanken kommer att behöva sänka räntorna mer än tidigare förväntat vid nästa räntebesked.

Bakom de positiva inflationssiffrorna ligger framför allt lägre energipriser, enligt Caroline Neander, prisstatistiker på SCB. Dessutom noterades sjunkande priser på livsmedel och transport, inklusive utrikes flygresor, biluthyrning och drivmedel.

”Prissänkningarna motverkades bland annat av högre klädpriser, vilket är säsongsnormalt”, skriver SCB i sin rapport.

Om man räknar bort energipriserna låg KPIF-inflationen på 2,2 procent i augusti, oförändrat jämfört med juli.

Samtidigt som inflationen sjunker, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen på en utmanande arbetsmarknad. Under augusti varslades över 4 100 personer om uppsägning, en ökning jämfört med 3 400 samma månad förra året. Antalet varsel är det högsta för en sommarmånad sedan 2012.

I slutet av augusti var 360 200 personer, motsvarande 6,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar, den högsta nivån sedan början av 2022.