INSÄNDARE. Detta är en insändare som beskriver intern kommunal verksamhet som kan rent av vara skadlig i ett samhälle då terrorbrott ökar med speciellt lastbilar. Insändaren handlar också om korruption och modernt slaveri.

Insändare

Det här är en insändare. Åsikterna som framförs i insändaren behöver inte nödvändigtvis fullt ut delas av Nordfront eller Motståndsrörelsen.

Vill du som läsare av Nordfront tycka till om något i en insändare? Skicka då insändaren till redaktionen@nordfront.se

Förtroendet för politiker minskar och politikerna förstår inte varför. Här är en del av orsakerna men sällan någon som lyssnar eller vågar säga ifrån och kommunala facket bryr sig inte. Man kan också få höra ordet rasist.

Det började med att jag har varit arbetslös en tid efter mitt förra jobb. Man hamnar då i ett så kallat utvecklingscenter där man ska utvärdera arbetsförmåga.

Denna verksamhet finns över hela Sverige och har även en kommunal secondhand butik på vissa orter. Butiken säljer möbler, köksgeråd, kläder, leksaker, böcker man kan säga allt som går sälja finns begagnat.

Dessa verksamheter finns även i större städer som Karlstad mer behöver man nog inte säga. Verksamheten har även yttre hemtjänst som hjälper äldre och handikappade med gräsklippning och snöröjning vilket är slitsamt med över 100 kunder i månaden. Vi kör även tvätt som ska tvättas åt äldreboende och kommunal post som man måste skriva på sekretesspapper.

Då verksamheten inte har fast anställda förutom arbetsledare och konsulenter så är arbetslösa de som gör det tunga jobbet medan de anställda sitter på kontor och bestämmer. Det har funnits flera lönebidragsanställda som har lättare arbeten som prissättning och tvätta kläder då de har nedsatt arbetsförmåga och inte kan lyfta tunga saker.

Den fasta personalen har minskats då en gick i pension och en annan blev omplacerad flera gånger p.g.a. interna strider då den personen inte var omtyckt, istället för att få sparken och anställa någon annan.

Efter flera år i denna verksamhet så fick man mer ansvar och även en ExtraTjänst, detta är en anställning som betalas av staten. Den ger också kommunen extra pengar i handledarbidrag på 2500 kr/månaden, vilket knappast behövs då handledare ändå är betalda i denna kommunala verksamhet.

Den berättigar en anställd 20000 kr i månaden, tjänstepension ingår, men det som inte många vet från början är att man har inte rätt till a-kassa då Arbetsförmedlingen inte alltid säger detta om man inte frågar. Så man får gå till socialen om man har otur. Äger man lägenhet/hus så står man där utan hjälp och tvingas sälja och betala högre hyra.

Meningen med en sån här anställning är att få ”lära på jobbet” som ska leda till tillsvidare anställning främst i verksamheter och företag som kan tänkas anställa efter avslutad ExtraTjänst, annars är detta bortkastade av skattepengar.

Jag var den enda från början och fick intrycket att de gav mig ExtraTjänst då jag tagit mycket eget ansvar och även varit handledare åt personer då de två anställda arbetsledarna varit på semester, möten eller utbildningar.

Man får bara höra hur bra det är att vi har dig varje gång de ”anställda” har möten och annat som gör att vi ”arbetslösa” får ta ansvar över butiken och transporter själva.

Man har stått helt ensam flera gånger i butiken från klockan 10-16 vilket inte är okej enligt Handels fackliga regler, men vi kommer undan då vår verksamhet faller under Kommunal. Vi börjar klockan 7 så arbetsdagen är 8 timmar.

Detta är inget problem enstaka gånger men när man bara känner att verksamheten prioriterar att ha arbetsledare och konsulenter som anställda inom kommunen blir man förbannad då de oftast inte är de som bär det tunga jobbet att bära möbler fyra våningar upp och ner utan bara sitter på deras kontor och bestämmer vad vi ska göra.

Då vi är ungefär 90% arbetslösa deltagare som gör det tunga jobbet, vilket är skamligt i ett så kallat välfärdssamhälle som dessutom har högkonjunktur. Vi har fyra lönebidrags anställda som varken kan bära tungt p.g.a. värk eller stressa då de har problem med hjärtat. De arbetsledare som finns kan knappast räknas då de inte har detta som deras arbetsuppgift.

Arbetsledarens arbetsuppgift är att hjälpa med jobbsök utanför verksamheten och placera lämplig personal men oftast brister detta också.

Jag har inte heller varit sjukskriven, oftast har man varit tvungen att jobba trots att man inte alltid mått bra då de ”fast” anställda varit borta.

Jag har ofta utfört både butiksjobb vilket innebär räkna kassa och köra pengar till bank vilket kräver pålitlighet, köra 10-12 tunga säckar med tvätt, hämta och lämna kommunalpost varje dag. Främst har jag haft ansvaret över transporter med 3.5t lastbil då jag är en av de få som kan lyfta tunga möbler då vi ofta får personer med handikapp.

Exempel på möbler är linneskåp och gamla tresitssoffor eller bokhyllor men även säckar med kläder kan vara tungt efter fyra våningar i 30 graders värme, eller på vintern då det är halkigt och man nästan brutit benen.

Efter flera år så har man kanske varit för öppen om vad man tycker om deras slaveri. Vi har ofta personalbrist då ”arbetslösa” enbart är i verksamheten på deltid ofta bara 1-2 timmar i veckan, så jagas det efter nya ”slavar” så fort de gamla har slutat.

Den senaste tiden har verksamheten utökats med att lära svenska i jobbet och alla har ExtraTjänst, där vi ”svenska arbetslösa” har fått hand om SFI-deltagare och ska försöka prata med dessa. En del har väldigt svårt med språket trots att de bott här över 20 år, andra är väldigt högljudda och sjunger på arabiska och går på bönemöten. Tänk om vi gick på bönemöten på svenska företag. Jag tror att de flesta svenskar skulle bli avskedade då jag hört att en kvinna på ett snabbmatsföretag blev avskedad efter att ha nekats gå till toaletten men vägrade lyda.

Jag anser att dessa kommunala verksamheter bryter mot lagen och utnyttjar arbetslösa, då de får betalt av staten då verksamheten inte har fler fast anställda… de har satt det i system att sedan 2017 slussa runt över 100 personer de flesta i kort tid då de också studerar SFI, om man ser ända bak till 2014 är summan ännu mer.

Vi ”arbetslösa” som jag ändå benämner mig som trots att man har ExtraTjänst har hämtat och flyttat tunga höj- och sänkbara bord inom olika kommunala kontor fram och tillbaka flera gånger under mina fyra år då de inte kan bestämma vilket kontor de ska vara i.

Hos privata kunder hämtas tunga bokhyllor och soffor upp till fyra våningar upp utan hiss, flera gånger så har vi tömt ett helt hus/lägenheter oftast är det bara skräp som vi måste köra till soptipp, enligt chefen är det politiker som bestämmer avgifter vilket är alldeles för lågt satt vilket jag påpekade då vi ändå måste göra jobbet så borde det också betalas.

Vi kör och bär möbler för bara 80 kr eller 20 kr per mil utanför staden. Vilket en möbelbutik tar 300-500 kr för men de hämtar oftast inte gamla möbler som får slängas. Det är alltså en extra tjänst som vi har som borde tas extra avgift för, men enligt chefen är det politiker som inte vill ha detta.

För en månad sedan så tömde vi ett helt hus tillhörande en anhörig som jobbar inom kommunen för runt 4000 kr. Det tog sex vändor till soptippen med 3.5t lastbil. Möbler och tunga plastsäckar med både kläder och blomkrukor och böcker blandat som vi var tvungna att sortera i flera timmar och en massa annat skräpvirke.

Jag anser att det inte är ett problem för mig att göra jobbet, om man haft en riktig tillsvidareanställning som dessutom ger rätt till a-kassa så skulle det dessutom inte vara rent utnyttjande men istället så sätter de alltså bara arbetslösa att göra det tunga jobbet för en så låg avgift att de går back då avgifterna för transporter bara ökar samtidigt säger de att det inte finns pengar till anställningar.

Jag anser dessutom att det krävs en fast tjänst som har det primära ansvaret över ett tungt fordon som 3.5t lastbil utgör i dessa tider då terrorbrott med lastbil är vanligt. Vilket kräver ett ökat ansvar för både passagerare och hur man bär möbler på ergonomiskt sätt. Man kan inte bara sätta vem som helst på att köra lastbil då det är skillnad på lastbil och bil storleksmässigt.

Innan jag började på lastbilen så hade vi en som körde som en idiot (inte svensk) som backade och körde sönder vår gamla lastbil utan se sig för, både växellåda och skåpet på lastbilen blev skadade, flera gånger hamnade de dessutom i diket och fick bogseras, eller den gången de tankade fel bränsle vilket skapade ännu mer kostnader. Säger man något så lyssnar inte chefen då det är normalt med sånt beteende eftersom vi är en sån verksamhet som inte har anställd personal.

De sätter som sagt bara arbetslösa på detta ”jobb” att ensamma köra flera mil oftast långt ut på landsbygden upp till 15 mil. De flesta kan dessutom inte prata eller förstå svenska så kommunikationen med kunderna är ett problem.

Det är inte heller så smart av kommunen att ha olika personer för att varken köra lastbil eller transporter med tvätt till äldreboende då de boende och anställda inte vet från dag till dag vem som kommer och det förekommer stölder. Vi har även haft straffade personer.

Så fort det är ont om personal ska det jagas efter nya arbetslösa, vilket skapar stress för de som har problem med hjärtat och det har påtalats, men chefen bryr sig inte utan folk får bara höra att de klagar och nu är de rädda att förlora sitt jobb.

Nu istället för att ge mig en chans till att må bra och kunna göra nytta så får man inte förlängt. Inte ens en chans att få kort anställning som ger a-kassa trots att de har gett sex månaders anställningar till andra, men de kände ju någon som bestämmer genom släktband eller vänskap.

Mig skiter de i hur jag mår då de inte ens under de fyra år jag varit här har förstått att det inte bara är att söka ett nytt arbete för någon som inte är stresstålig. Vilket också inte Arbetsförmedlingen bryr sig om då jag har haft runt tio olika handledare på kort tid och nu ska jag tydligen få en ny igen då ExtraTjänsten slutar.

De har dessutom haft fyra år på sig att hjälpa mig då, men istället för att lyssna på mig ska man låta mig gå hemma trots att verksamheten har behov av fast personal men istället ska jag flyttas runt mellan olika åtgärder.

Jag har inget problem med att verksamheten tar in arbetslösa i praktik under normala former för att se hur mycket man kan arbeta, men under mina fyra år så har flera fast anställda tagit pension vilket gör att det bara är arbetslösa kvar förutom arbetsledare som sitter på kontor.

När verksamheten bara har arbetslösa som knappt kan bära tunga möbler men ändå ska utnyttjas i verksamheten för kommunens egen vinnings skull så blir man förbannad. Då en kommunal verksamhet inte ska användas som billig arbetskraft eller modernt slaveri.

Det vi gör i verksamheten måste ändå någon hjälpa till med då de flesta kunder är äldre och inte ens har bil, men då ska verksamheten ha flera anställda som kan göra jobbet vid tidpunkter som vi inte har de ”90% arbetslösa” som vi nu har.

Så att personal med lönebidrag som mår dåligt inte mår ännu sämre…men ingen lyssnar.

Med detta synsätt så är det också bara en tidsfråga innan nästa lastbilsattack kommer.

När Arbetsförmedlingen säger i senaste mötet, att duger det inte med ny handledare så behöver man inte anmäla sig som arbetssökande i framtiden.

Är detta så man pratar med folk, vart är allas lika värde i detta samhälle då ingen lyssnar och hjälper en?

Är det bara meningen att arbetsledare och högre tjänstemän ska räknas i detta samhälle, men vi som tar det tunga arbetet ska inte räknas och få en chans?

Får en kommunal verksamhet utnyttja arbetslösa på detta sätt under flera år och bara slussa runt folk för att det inte ska märkas?

Ska man behöva känna sig illa behandlad och inte få hjälp p.g.a. att man inte är fast anställd och fackligt ansluten?

Arbetsförmedlingen bevisar också att de inte förstår arbetsmarknaden, när man ska konkurrera med 1000 andra på samma jobb så är det oftast en omöjlighet att få jobbet.

Man kan dessutom inte ta ett jobb i en storstad om man inte har pengar till bostad då dessa kostar miljoner.

Främst så är detta synsätt på människor rent slaveri och en farlig säkerhetsrisk som måste stoppas.

Du kan läsa mer om ExtraTjänst HÄR.

/Anonym


  • Publicerad:
    2018-06-12 11:40