KÖPENHAMN. Den 7 och 8 maj kommer språkforskare arrangera en internationell vetenskaplig konferens om språket älvdalska som talas i norra Dalarna.

Konferensen, som är den tredje i ordningen, kommer att hållas vid Köpenhamns universitet och arrangeras i samarbete med högskolan i Kristianstad, forskningscentret Roots of Europe vid Köpenhamns universitet samt universitetet i Tromsø. Syftet är att ta reda på vad älvdalska, som talas av cirka 2 500 personer i norra Dalarna, är för något.

2002 reste språkforskaren Yair Sapir till Sverige för att skriva en avhandling om det isländska språket. I samband med detta kom han i kontakt med det mytomspunna språket älvdalska.

— Känslan var att detta var något mycket speciellt som förtjänar uppmärksamhet, säger Yair Sapir som kommer att vara en av talarna vid konferensen i Köpenhamn.

Älvdalska har spår av fornnordiska, men trots att Sapir talar både danska, isländska och svenska kunde han inte förstå orden när han först kom i kontakt med dem. Språkforskare betraktar nu älvdalska som en ”guldgruva”.

— Älvdalska är verkligen en gåva. Det har så mycket att berätta för oss om den nordiska språkhistorien, säger Yair Sapir.

Älvdalska anses vara mellan 1 000 och 1 500 år gammalt, vilket kan göra det samtida men också äldre än det språk som talades i Norden på vikingatiden. Språket har utvecklats i relativ isolering under 800 och även behållit gamla språkdrag som försvunnit ur svenskan.

Flera svenska och andra nordiska språkforskare kommer att tala vid konferensen i Köpenhamn om älvdalskans etymologiska ursprung eller sammansättning. Älvdalens Ungdomsspelmanslag kommer också att delta och en utställning över dalmålerier ska visas.

Källor:
Midt i de svenske skoger finnes et språk ingen forstår
Tredje konferensen om älvdalska


  • Publicerad:
    2015-05-05 09:40