IT. Det omåttligt populära datorspelet Minecraft ska översättas till älvdalska.

Onlinespelet Minecraft, som utvecklades av svenske Markus “Notch” Persson, har sedan det lanserades 2011 sålts i över 23 miljoner exemplar och blivit ett av dataspelshistoriens mest populära spel genom tiderna.

Nu pågår arbetet med att erbjuda en ny översättning av spelets innehåll – till älvdalska. Totalt ska 16 000 rader text översättas till älvdalska.

Projektet med att översätta Minecraft till älvdalska har uppskattats av Föreningen för älvdalskans bevarande, Ulum Dalska.

– När översättningen är klar och godkänd av Ulum Dalska så kan vem som helst i hela världen spela Minecraft på älvdalska. Det här är ett väldigt stort steg mot att barnen ska kunna använda Minecraft för att lära sig älvdalska, säger Christopher Pennington, som inledde projektet tillsammans med Emilia Stjernfelt, till SVT.

Minecraftskaparen ”Notch” Persson har under senare år gjort sig kontroversiell genom politiskt inkorrekta uttalanden på sociala medier. Till sina närmare fyra miljoner följare på Twitter har han bland annat spridit information om Pizzagate, skrivit att han ”älskar att vara en vit heterosexuell man” och använt sig av ”It’s ok to be white”-memen.

Källa:
Nu börjar översättningen av Minecraft till älvdalska


  • Publicerad:
    2018-11-06 10:30