YTTRANDEFRIHET. Ett nytt projekt för yttrandefrihet har lanserats. Plattformen för projektet är det välkända spelet Minecraft.

”Det ocensurerade biblioteket.” Foto: Blockworks.

Det populära spelet Minecraft blir mer och mer en plattform för yttrandefrihet. Organisationen Reporters Without Borders (Reportrar utan gränser) och designstudion Blockworks har skapat ett virtuellt bibliotek i Minecraft där man kan publicera censurerat innehåll. Det kan handla om skrifter och artiklar som är förbjudna i vissa länder.

Exempelvis artiklar från den numera mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi har publicerats i böcker i det enorma virtuella biblioteket.

— Vi valde Minecraft på grund av dess räckvidd. Det är tillgängligt i alla länder. Spelet är inte censurerat till skillnad från andra spel som misstänks vara för politiska, berättar Christian Mihr, verkställande direktör för Reporters Without Borders i Tyskland.

Mihr säger vidare att de eftersträvar att få tillstånd av författare och journalister innan de återpublicerar deras verk i biblioteket om de fortfarande är vid liv. Nick Feamster, professor i datavetenskap på Chicagos universitet, säger att styrkan med projektet är att det kombinerar censurerat innehåll med spelet.

— Genom att kombinera de här två delarna tvingas de att dela innehåll. Du kan inte censurera det ena utan att censurera det andra, berättar Feamster.

Det virtuella biblioteket har besökts av ca 3 900 användare och det har laddats ner över 7 000 gånger av användare från 75 olika länder. Om man har ett Minecraft-konto kan man ladda ner det virtuella biblioteket och besöka det själv.

Själva biblioteksbyggnaden är designad och byggd av designstudion Blockworks och är inspirerad av neoklassisk arkitektur.

Källa:
Minecraft ‘loophole’ library of banned journalism


  • Publicerad:
    2020-03-15 20:15