SPEL. Judisk maktorganisationen ADL vill censurera dataspelares kommunikation.

Den judiska lobby- och förföljelseorganisationen Anti-Defamation League (ADL) har tidigare utmärkt sig som fiender till yttrandefriheten genom att arbeta tillsammans med Youtube för att radera kanaler och videor, hatsymbolsklassa pottfrisyren samt hotat naziststämpla och trakassera Island ifall de förbjuder könsstympande omskärelse. De har även propagerat för massinvandring till USA.

Nu ger de sig in i dataspelsvärlden i syfte att hämma dess fria diskussionskultur.

— Det som kommer upp i vår kvalitativa forskning är att kvinnor och ickevita personer går in på spelplattformar och stänger av micken […] för att de vet att ifall de pratar så kommer de att identifieras och bli en måltavla för trakasserier, säger ADL:s Daniel Kelley.

I själva verket är män lika utsatta för trakasserier som kvinnor, även om kvinnor oftare upprörs av den hårda speljargongen på internet.

Kelley menar vidare att onlinespel utgör sociala plattformar och att spelföretag bör utforma detaljrika ”hate speech”-regler för att kunna straffa ”förbrytare”. En annan taktik som Kelley intresseras av är att försöka ”reformera” feltänkare och -sägare och uppmuntra ”prosocialt beteende” som ett alternativ till att rakt av banna dem.

Ryska statskanalen RT har kommenterat censurivern genom sin krönikör Micah Curtis.

”Det är absolut inte roligt att höra av en 12-åring att man bör skickas till Auschwitz, men jag kan tysta [eng. mute] honom eftersom att en spelutvecklare redan tänkt på det i förväg”, skriver Curtis.

Han menar även att judisk maktorganisationens censursträvan inte har något som helst stöd bland faktiska spelare och att spelindustrin själva utan yttre påverkan bör få bestämma hur deras kunder ska få bruka deras produkter.


  • Publicerad:
    2020-04-21 19:50