DATORSPEL. Ett svensk spelföretag har gjort succé på marknaden med det nya vikingaspelet Valheim. Spelet har sålt över sex miljoner exemplar på sex veckor. Se trailern till Valheim nedanför:

Det svenska spelföretaget Iron Gate har gjort succé på spelmarknaden med vikingaspelet Valheim. Datorspelet har blivit omåttligt populärt på Steam, där man har sålt över sex miljoner exemplar de senaste sex veckorna.

Det är ett av de populäraste datorspelen i världen just nu.

— Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka, det är helt fantastiskt, säger spelutvecklaren Henrik Törnqvist till SVT Nyheter.

En liten spelutvecklare från Skövde

Det är inte heller så att det är ett jätteföretag som utvecklat succéspelet. Företaget består av endast fem personer från Skövde, en stad som har satsat hårt på spelutveckling. På högskolan i Skövde studerar omkring 500 personer spelutveckling. I grannbyggnaden Skövde Science Park, får studenterna också hjälp med att etablera företag.

Spelutvecklaren Törnqvist konstaterar att vikingarna ständigt lockar till sig uppmärksamhet.

— Vikingar är ju alltid populärt och sedan finns det inte så många samarbetsfokuserade spel på Steam, alltså den plattform där vi släpper spelet.

Till strid mot Odens fiender

Historien utspelar sig i en påhittad tionde värld i den nordiska mytologin, som kallas just Valheim. Som spelare dras man in i en värld där man måste besegra kaotiska varelser och uråldriga fiender till guden Oden. Följande står att läsa om spelet på Steam:

Dina prövningar börjar i de avväpnande fridfulla centrala delarna av Valheim, men gudarna belönar de modiga och ärbarhet väntar. Våga dig fram genom imponerande skogar och snötäckta berg, utforska och hitta värdefullt material så att du kan göra livsfarliga vapen, kraftiga rustningar, vikingaborgar och utposter. Bygg ett mäktigt långskepp och segla över de sju haven i jakten på att utforska exotiska länder… men var försiktig med att segla för långt…

Spelet erbjuder enorma världar med varierande miljöer. Det finns möjlighet att utforska världen såväl själv, som tillsammans med upp till 10 spelkamrater. Spelutvecklarna rekommenderar att spela 3-5 kamrater tillsammans.

En enorm succé

— Det är fantastiskt imponerande att team med den här storleken kan få till världssuccé som det pratas om både i Sverige och internationellt, säger Marcus Toftedahl, spelforskare vid högskolan i Skövde, till SVT. På reporterns fråga om när ett sådant litet spelföretag rönte liknande framgångar senast, svarar Toftedahl:

— Det som jag skulle vilja jämföra med är Minecraft, och det är ju femton år sedan.


  • Publicerad:
    2021-03-21 18:50